Külföld

A kormány költségvetési csomagja miatt sztrájkol Olaszországban a két legnagyobb szakszervezet

A szakszervezetek 58 városban vonulnak utcára

Közép-Olaszország tartományait érinti egy munkabeszüntetés, amelyet a CGIL és az UIL szakszervezeti föderáció hirdetett meg péntekre a Giorgia Meloni vezette kormány 2024-es költségvetési csomagja ellen.

A kormány költségvetési csomagja miatt sztrájkol Olaszországban a két legnagyobb szakszervezet
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Anadolu/Riccardo De Luca

Az eredetileg egésznaposra tervezett sztrájk több ágazatban négy órára csökkent, és délután egy órakor befejeződik. A munkabeszüntetés nem érinti a légi forgalmat, de leállt a városi tömegközlekedés. Sztrájkolnak a közigazgatásban dolgozók, köztük a pedagógusok is.

A szakszervezetek 58 városban vonulnak utcára. A CGIL főtitkára, Maurizio Landini és az UIL-t vezető Pierpaolo Bombardieri a római Piazza del Popolo téren tart beszédet.

A sztrájkkal béremelést követelnek, a dolgozók jogainak erősítését, de alapvetően a tavaly megalakult jobboldali Meloni-kormány legelső költségvetési csomagja ellen tüntetnek, amellyel a szakszervezetek elégedetlenek.

A sztrájk november 24-én az ország északi felében folytatódik, november 27-én Szicíliában és Szardínián, majd december elsején a dél-olaszországi régiókban.

A közlekedési miniszter, Matteo Salvini elfogadhatatlannak nevezte, hogy a tömegközlekedésben majdnem minden péntekre essen sztrájk. Kijelentette: Maurizio Landini hosszú hétvégét akar magának. A CGIL főtitkára szerint Matteo Salvini kijelentésével megsértette a sztrájkhoz való jogot.

Kapcsolódó írásaink