Külföld

A cseh hatóságok zároltak több tucatnyi orosz tulajdonú ingatlant

„Minden orosz állami tulajdonú ingatlanra csütörtökön hatósági zár került” – mondta Jan Lipavsky cseh külügyminiszter

Több tucatnyi orosz tulajdonú ingatlant zároltak a cseh hatóságok, miután az Ukrajna elleni katonai támadás miatt a prágai kormány szerdán a nemzeti szankciós listára helyezte a külföldön lévő orosz vagyont kezelő moszkvai állami céget.

A cseh hatóságok zároltak több tucatnyi orosz tulajdonú ingatlant
„Minden orosz állami tulajdonú ingatlanra csütörtökön hatósági zár került” – mondta Jan Lipavsky cseh külügyminiszter
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/Hendrik Schmidt

„Minden orosz állami tulajdonú ingatlanra csütörtökön hatósági zár került” – mondta Jan Lipavsky cseh külügyminiszter pénteken Prágában újságíróknak.

A befagyasztott orosz tulajdonú ingatlanok többsége Prágában, Közép-Csehországban és Karlovy Varyban található – tette hozzá a miniszter. Jan Lipavsky egy korábbi nyilatkozatában azt mondta, hogy az oroszok 42 nagyobb ingatlant birtokolnak Csehországban. Ezeket Moszkva a diplomáciai képviselet épületeinek nyilvánította, de Lipavsky szerint a csehek kiderítették, hogy jelentős részük nem diplomáciai célokra szolgál.

A cseh szankciós listán a szerdai kormánydöntés után már hét orosz személy, illetve cég szerepel. Az intézkedés nem vonatkozik az orosz diplomáciai ingatlanokra, mint például a prágai orosz nagykövetségre vagy a nagykövet rezidenciájára – jegyezte meg a CTK hírügynökség. A cseh sajtó szerint Prága azt szorgalmazza, hogy az orosz vagyont az Európai Unió összes tagállamában fagyasszák be.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön bejelentette, hogy Moszkva mérlegeli a cseh lépésre adandó választ. A cseh hatóságok eljárását a szóvivő „mélyen oroszellenesnek” minősítette.

„Az orosz vagyon befagyasztása Csehországban összhangban van a törvényekkel, és bírósági úton megtámadható” – reagált az orosz nyilatkozatra Jan Lipavsky.

Kapcsolódó írásaink