Külföld

Finnország lezárja négy átkelőjét az orosz határon

Jelentősen nőtt a harmadik világból érkező menedékkérők száma Oroszország felől

Finnország lezárja négy átkelőjét az orosz határon, hogy elejét vegye az orosz területről Finnországba érkező menedékkérők áradatának – jelentette be Petteri Orpo finn miniszterelnök csütörtökön.

Finnország lezárja négy átkelőjét az orosz határon
A finn határőrök az Oroszország és Finnország közötti Vaalimaa határátkelőhelyen átvizsgálják az Oroszországból érkező autókat, amelyek hosszú sorokban várakoznak
Fotó: AFP/Olivier Morin

A lezárás a legforgalmasabb, Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra és Niirala határátkelőket érinti Finnország délkeleti részén, péntek éjjel lép hatályba. Az 1340 kilométer hosszú finn–orosz határon összesen kilenc átkelő van. A menedékkérők szombattól csak két északi határátkelőn nyújthatják be dokumentumaikat.

A finn belügyminiszter kedden arról beszélt újságírók előtt, hogy jelentősen nőtt a harmadik világból érkező menedékkérők száma Oroszország felől. A miniszter azt vetette az orosz határőrség szemére, hogy átengedi a papírokkal nem rendelkezőket is Finnország irányába.

Sauli Niinistö finn elnök szerdán úgy fogalmazott, a jelenség mögött az állhat, hogy Oroszország bosszút akar állni Finnországon amiatt, hogy védelmi együttműködést folytat az Egyesült Államokkal.

„Felkészültünk különféle rosszindulatú lépésekre Oroszország részéről, így ez a mostani helyzet nem meglepetés” – jegyezte meg a finn kormányfő a határátkelők lezárásának bejelentésekor. Hozzátette, hogy ha a menedékkérők problémája más átkelőknél is jelentkezik, akkor a kormány további lépéseket tesz.

A finn határőrség adatai szerint a héten naponta a korábbiaknál érezhetően több iraki, jemeni, szomáliai és szíriai menedékkérő érkezett Oroszországból. Ősz elején átlagosan kevesebb mint napi egy menedékkérőt regisztráltak.

Kapcsolódó írásaink