Külföld

A koszovói albán maffia fegyverekkel támogatja a migránsokat

Két hét alatt a rendőrség munkatársai 4931 migránst fogtak el a szer–magyar határon

A migránsoktól a szerb–magyar határon elkobzott fegyverek Koszovó területéről, az albán maffiától származnak – jelentette ki Bratislav Gasic szerb belügyminiszter csütörtökön Belgrádban.

A koszovói albán maffia fegyverekkel támogatja a migránsokat
Feltartóztatott határsértők a szerb–magyar határnál
Fotó: Police.hu

Mint mondta: azok a szervezett bűnbandák, amelyek a migránsok csempészetében segítenek Szerbia északi részén, az albán maffiától kapnak segítséget. „Ők nem migránsok, ezek szervezett bűnbandák, akik ellen harcolunk” – húzta alá, majd rámutatott: a koszovói albán maffia fegyverekkel és minden más módon támogatja ezeket a szervezett csoportokat.

Október végén több száz szerb rendőr vonult ki a szerb–magyar határra, illetve a közeli településekre egy halálos áldozatokat is követelő, migránsok közötti fegyveres leszámolást követően. Két hét alatt a rendőrség munkatársai 4931 migránst fogtak el Szabadka, Zombor, Nagykikinda, valamint a délkelet-szerbiai Pirot területén, emellett kilenc gépkarabélyt, öt pisztolyt, több mint 1600 darab lőszert, több száz útlevelet, és kisebb mennyiségű kábítószert találtak. Az akció során nyolc személyt embercsempészet miatt tartóztattak le, további 190-et pedig különböző bűncselekmények miatt vettek őrizetbe.

A migrációs válság tetőpontján, 2015-ben körülbelül egymillió illegális bevándorló haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon, amelynek Szerbia is része. Hivatalos adatok szerint az illegális bevándorlás legnépszerűbb útvonala még mindig a nyugat-balkáni szárazföldi út.

Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, a migránsok sok esetben újra útra kelnek, és néhány nappal később elérik a magyar határt, ahol ismét megkísérlik a bejutást az Európai Unióba.

Kapcsolódó írásaink