Külföld

Benjamin Netanjahu a terrorizmus támogatásával vádolta meg a török elnököt

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerdán a terrorizmus támogatásával vádolta meg Recep Tayyip Erdogan török elnököt, aki a nap folyamán terrorista államnak nevezte Izraelt.

Benjamin Netanjahu a terrorizmus támogatásával vádolta meg a török elnököt
Benjamin Netanjahu a terrorizmus támogatásával vádolta meg a török elnököt
Fotó: AFP/Pool/Abir Sultan

„Izraelt terrorista államnak nevezi, valójában pedig a Hamász »terrorállamát« támogatja” - jelentette ki Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Franklin Grahammel, a Samaritan's Purse amerikai keresztény segélyszervezet elnökével tartott megbeszélése után.

Erdogan a nap folyamán úgy fogalmazott, hogy „az Egyesült Államok és a nyugati országok feltétlen támogatásával” Izrael 40 napja követ el „szünet nélkül mészárlásokat” a Gázai övezetben. A török elnök állami terrorizmussal vádolta Izraelt.

A Hamászt a török elnök már többször is szabadságharcos, ellenálló mozgalomnak nevezte. Az iszlamista szervezetet az EU és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tekinti.

Eli Kohen izraeli külügyminiszter szerdán úgy reagált, hogy Izrael nem hagyja magát kioktatni olyasvalakitől, „aki ádáz terroristákat lát vendégül, és terrorszervezeteket támogat”. Mint mondta, a török elnök eltorzítva mutatja be a valóságot és „újfent a történelem rossz oldalán áll”.

Kohen szerint Erdogan azok pártját fogja, akik Iránban, Libanonban, Szíriában és Jemenben üdvözölték a Hamász október 7-i támadását izraeli civilek ellen. Izrael jogállam, és folytatni fogja harcát a Hamász ellen – húzta alá az izraeli diplomácia vezetője az X-en.

Kapcsolódó írásaink