Külföld

Az izraeli miniszterelnök visszautasította kanadai kollégája bírálatát

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök visszautasította kanadai kollégája, Justin Trudeau bírálatát az izraeli hadsereg gázai akcióival kapcsolatban, és ismét az izraeli terrorellenes művelet támogatására szólított fel az X közösségi hálózaton szerdán hajnalban közzétett üzenetében.

Az izraeli miniszterelnök visszautasította kanadai kollégája bírálatát
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök
Fotó: AFP/Pool/Abir Sultan

„Nem Izrael vesz célba szándékosan civileket, hanem a Hamász fejez le, éget el és mészárol le polgári személyeket a zsidók ellen a holokauszt óta elkövetett legszörnyűbb borzalom során – írta az izraeli kormányfő. – A civilizáció erőinek támogatnia kell Izraelt a Hamász barbársága ellen folytatott küzdelmében” – követelte Netanjahu.

Az izraeli kormányfő üzenete válasz volt Trudeau-nak egy, a kanadai Brit Columbia tartományban tartott sajtóértekezletére, melynek keretében „sürgősen” felszólította Izraelt, hogy gyakoroljon „maximális önmérsékletet”, és hirdessen humanitárius szünetet gázai hadművelete során. A világ figyel, a televízióban és a közösségi médiában orvosok, családtagok, túlélők, szüleiket elveszítő gyerekek beszámolóit lehet hallani, olvasni – mondta Trudeau. „A világ nők, gyerekek, csecsemők meggyilkolásának tanúja. Ennek véget kell vetni” – jelentette ki.

Netanjahu szerint viszont, miközben „Izrael mindent megtesz, hogy a civileket távol tartsa a veszélyzónától, a Hamász minden erővel azon van, hogy ott tartsa őket”. Izrael humanitárius folyosókat és biztonságos övezeteket biztosít számukra, miközben a Hamász fegyveres erővel akadályozza meg, hogy a harci övezetet elhagyhassák. Nem Izraelt, hanem a Hamászt kellene felelősségre vonni kettős háborús bűncselekményért – a civilek elleni támadásokért és a hátuk mögé rejtőzésért – írta.

Trudeau előzőleg Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott beszélgetése után azt írta az X-en, hogy mély aggodalmat kelt a gázai súlyos humanitárius válság és a palesztin civil lakosság szenvedésének mértéke, valamint a polgári életek elvesztése. Emellett az izraeli túszok azonnali szabadon bocsátására szólította fel a palesztin terrorszervezetet.

Kapcsolódó írásaink