Külföld

Az Egyesült Királyságban az AI segítségével szorítanák vissza a kórházi felvételeket

A Sky News jelentése szerint a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) egy Buckinghamshire-ben indított kísérleti program keretében az emberek otthonában található vízforralókat és a hűtőszekrényeket követik nyomon a mesterséges intelligencia (AI) segítségével, hogy monitorozzák az emberek étkezési és ivási szokásait – számolt be a Liner.

Az Egyesült Királyságban az AI segítségével szorítanák vissza a kórházi felvételeket
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/KKO/Kateryna Kon

E nem mindennapi program lényege, hogy csökkentsék az „elkerülhető” kórházi felvételeket a zsúfolt téli időszak előtt: az NHS England ugyanis korábban nem látott várólistákkal küzd, jelenleg ugyanis 7,77 millió ember vár időpontra, ami a legmagasabb érték a feljegyzések 2007-es kezdete óta – írták.

A rendszer lényege, hogy a betegek szokásait jelzik a gondozó csapatoknak, akik aztán beszélnek az érintettekkel, hogy megpróbálják megoldani a problémáikat. Ezt követően különböző módon segíthetnek nekik, például takarítással, bevásárlással és élelmiszercsomagok kiszállításával – írja a lap.

Az NHS közlése szerint a következő két évben a rendszer célja, hogy megelőzzön mintegy 4500 felesleges sürgősségi betegellátást, valamint 17 ezer éjszakai kórházi tartózkodást és 23 ezer háziorvosi rendelést – tette hozzá a portál.

Click To Unmute

Kapcsolódó írásaink