Külföld

A botrányairól elhíresült észt kormányfő NATO-főtitkár szeretne lenni

Nagyon szeretné azt a posztot Kaja Kallas

Kaja Kallas észt miniszterelnök kijelentette, hogy szívesen lenne a NATO következő főtitkára, mivel szerinte ő a legalkalmasabb erre a feladatra. A közelmúltban kirobbant, a férje oroszországi üzleti ügyleteivel kapcsolatos nagy visszhangot kiváltó botrány ellenére is magabiztos – számolt be az Oroszhírek.

A botrányairól elhíresült észt kormányfő NATO-főtitkár szeretne lenni
Kaja Kallas észt miniszterelnök
Fotó: AFP/Hans Lucas/Diego Ravier

A Politico által kedden rendezett biztonsági konferencián felszólalva Kallas igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy szeretné-e, ha őt választanák Jens Stoltenberg NATO-főtitkár helyére annak hivatali idejének végén.

„A következő főtitkárnak egy új tagállamból kellene érkeznie – az »új« 20 éve a NATO tagja. Mindenképpen olyan országból kellene érkeznie, amely a GDP-je két százalékát fordítja védelemre, és jó lenne, ha nő lenne” – mondta a miniszterelnök.

Kallas már korábban is utalt arra, hogy megpályázza a NATO vezetői posztját, de májusban azt mondta a BBC-nek, hogy „nagyon valószínűtlen”, hogy őt választják. Bár Észtország csaknem három évtizede tagja a szövetségnek, azt mondta: „Azt hiszem, vannak még olyan országok, amelyeket alkalmasabbnak tartanak.”

Kapcsolódó írásaink