Külföld

Giorgia Meloni: Lehetővé kell tenni az ellenőrzés megszüntetését az olasz–szlovén határon

Az olasz kormányfő a nyugat-balkáni térség uniós csatlakozását szorgalmazta

Közös elkötelezettségnek számít a schengeni övezeten belüli mozgásszabadság visszaállítása, amint azt a feltételek lehetővé teszik – hangoztatta Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a szlovén kollégájával, Robert Golobbal folytatott tárgyalást követően Rómában kedden.

Giorgia Meloni: Lehetővé kell tenni az ellenőrzés megszüntetését az olasz–szlovén határon
Közös elkötelezettségnek számít a schengeni övezeten belüli mozgásszabadság visszaállítása – hangoztatta Giorgia Meloni olasz miniszterelnök a szlovén kollégájával, Robert Golobbal folytatott tárgyalást követően Rómában kedden
Fotó: AFP/Filippo Monteforte

A római kormánypalotában tartott találkozó utáni sajtótájékoztatón Meloni azt mondta, tudja, mekkora nehézséget jelent főleg a határ közelében élők számára a visszaállított ellenőrzés, amire a gázai konfliktus kirobbanása után volt szükség.

A határon október 21-én állították vissza az ellenőrzést, egyelőre november 22-ig.

Az olasz kormányfő a nyugat-balkáni térség uniós csatlakozását szorgalmazta, hangsúlyozva, hogy nem az Európai Unió bővítéséről van szó, hanem a kontinens ismételt egységesítéséről. Meloni úgy vélte, „Európa nem egy klub, amelyben mi döntjük el, ki számít európainak és ki nem”.

Az olasz és szlovén miniszterelnök bejelentette, hogy a közös határ két oldalán található Gorizia és Nova Gorica városát Európa kulturális fővárosának jelölik 2025-re.

Robert Golob köszönetet mondott Rómának az idén télen kapott gázszállítmányért, amely Algériából Olaszországon keresztül jutott el Szlovéniába. Hangoztatta, hogy Ljubljana szoros együttműködésre törekszik az olasz védelmi iparral is fegyveres ereje korszerűsítése érdekében.

Kapcsolódó írásaink