Külföld

A török parlament külügyi bizottsága csütörtökön tárgyalja a svéd csatlakozást jóváhagyó törvényjavaslatot

Recep Tayyip Erdogan török elnök három héttel ezelőtt terjesztette az ankarai törvényhozás elé Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját

A török parlament külügyi bizottsága csütörtökön tárgyalja a Svédország NATO-csatlakozását jóváhagyó törvényjavaslatot – derül ki a bizottság hivatalos napirendjéből.

A török parlament külügyi bizottsága csütörtökön tárgyalja a svéd csatlakozást jóváhagyó törvényjavaslatot
A török parlament külügyi bizottsága csütörtökön tárgyalja a Svédország NATO-csatlakozását jóváhagyó törvényjavaslatot
Fotó: MATEUSZ SLODKOWSKI / AFP

Recep Tayyip Erdogan török elnök három héttel ezelőtt terjesztette az ankarai törvényhozás elé Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációját, amit a NATO és Stockholm is üdvözölt.

„Ez örvendetes hír. Svédország alig várja, hogy a NATO tagja lehessen” – mondta Tobias Billström svéd külügyminiszter a Reuters hírügynökségnek küldött üzenetben.

A törvényjavaslatot a parlament külügyi bizottságának jóvá kell hagynia, mielőtt a teljes plénum szavaz róla, a török elnök ezt követően írhatja alá a törvényt.

Svédország a szomszédos Finnországgal együtt tavaly májusban adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Ahhoz, hogy a két állam a szervezet tagjává váljon, minden NATO-tagállamnak el kell fogadnia és ratifikálnia kell a szervezet bővítését. Finnország esetében ez már tavasszal megtörtént.

Ankara a skandináv állam NATO-csatlakozásával kapcsolatban eddig azt mondta, hogy mindaddig nem támogatja az ország felvételét, amíg Stockholm nem lép fel határozottabban a terrorizmus, különösképp a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) – szerintük – terrorszervezet ott élő tagjai ellen.

Kapcsolódó írásaink