Külföld

Scholz közölte, hogy kész tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel

Oroszország Ukrajna elleni hadjárata „az imperializmus visszatérése Európában”

Olaf Scholz német kancellár jelezte, hogy kész új tárgyalásokat folytatni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrajnai konfliktusról, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Moszkvának komoly engedményeket kell tennie Kijevnek, hogy tárgyalóasztalhoz üljön vele – írja az Oroszhirek.hu.

Scholz közölte, hogy kész tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel
Olaf Scholz közölte, hogy a kormány felülvizsgálja a palesztinok támogatását szolgáló fejlesztési együttműködési politikáját
Fotó: AFP/dpa/Michael Kappeler

A Heilbronner Stimme című német napilapnak vasárnap nyilatkozva Scholz azt állította, hogy Oroszország Ukrajna elleni hadjárata „az imperializmus visszatérése Európában”, és kijelentette, hogy Berlin fegyverekkel és egyéb segítséggel kívánja támogatni Kijevet, „amíg csak szükséges”.

Ugyanakkor nyitva hagyta az ajtót az Oroszországgal való diplomáciai kapcsolatfelvétel előtt, kifejtve, hogy a múltban már tárgyalt Putyinnal, és a jövőben is kész erre.

Mindazonáltal „az Ukrajnával folytatott tárgyalásokhoz határozott lépésre van szükség Oroszország részéről” – mondta a kancellár, sürgetve Moszkvát, hogy vonja ki csapatait a Kijev által sajátjának vallott területről.

Scholz és Putyin legutóbb 2022 decemberében beszélt telefonon. Akkor az orosz vezető kifogásolta „a nyugati országok romboló politikáját, amely a kijevi rezsimet fegyverekkel pumpálja”, és kiképzést nyújt az ukrán hadseregnek. Ez a támogatás arra késztette Ukrajnát, hogy elutasítson mindenféle tárgyalást Oroszországgal – közölte a Kreml.

Közben a német államfő júniusban jelezte, hogy újra beszélni akar Putyinnal, Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtófőnöke azonban megjegyezte, hogy az orosz vezetőnek akkor még nem voltak ilyen tervei.

Oroszország fenntartja, hogy nyitott a Kijevvel való tárgyalásokra. Tavaly ősszel azonban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megtiltotta a tárgyalásokat a jelenlegi moszkvai vezetéssel, miután négy volt ukrán régió elsöprő többséggel az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavazott.

Zelenszkij később saját békeformulát terjesztett elő, amelyben azt követelte, hogy Oroszország vonja ki minden csapatát az Ukrajna által követelt területről, valamint bíróság létrehozását kérte, hogy Moszkvát állítólagos háborús bűnök miatt elítélhessék. Oroszország elutasította a javaslatot, mivel az irreális.

Scholz azt követően jelezte, hogy kész tárgyalni Oroszországgal, hogy a Bild szombaton arról számolt be, hogy a német kormány beleegyezett az Ukrajnának nyújtott katonai segély összegének megduplázásáról, négymilliárd euróról nyolcmilliárd euróra 2024-ig. Oroszország többször figyelmeztette a Nyugatot a fegyverek küldésétől, azzal érvelve, hogy ez csak meghosszabbítja a konfliktust, és közvetlen résztvevőjévé teszi az ellenségeskedéseknek.

Kapcsolódó írásaink