Külföld

Irán-barát milíciákat támadtak amerikai erők Szíriában

Ez már a harmadik légicsapás volt

Több precíziós csapást hajtott végre az Egyesült Államok hadserege Szíriában vasárnap éjjel Irán-barát milíciák ellen, megtorlásul az amerikai bázisok elleni támadásokra – jelentette be a Pentagonra hivatkozva a Hirado.

Irán-barát milíciákat támadtak amerikai erők Szíriában
Amerikai katonák járőröznek a kurd többségű Qamishli város vidékén Szíria északkeleti Hasakeh tartományában
Fotó: AFP/Delil Souleiman

Precíziós légicsapásokat hajtott végre az amerikai haderő Szíriában, több, iráni Iszlám Forradalmi Gárda Haddtest és Irán-barát milíciák által használt lőszerraktárra. Az Egyesült Államok a Szíriában és Irakban elkövetett támadások sorozatára reagált ezzel. Az Irakban és Szíriában lévő amerikai támaszpontok ellen rendszeresen követnek el támadásokat iráni drónokkal vagy rakétákkal a Teherán által támogatott szervezetek, például a Hezbollah.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter azt közölte, hogy a csapások célpontja egy Albu Kamal város közelében lévő kiképző létesítmény és egy Mayadeen város közelében lévő menedékház volt. Elmondta, a csapásokat Joe Biden elnök rendelte el.

Az elnöknek amerikai személyzet biztonsága a legfontosabb, és a mai intézkedéssel világossá akarta tenni, hogy az Egyesült Államok meg fogja védeni magát, személyzetét és érdekeit – fogalmazott Austin.

Ez már a harmadik légicsapás volt, melyet az elmúlt napokban Iránhoz köthető célpontok ellen hajtott végre az Egyesült Államok. Washington nemrég felszólította Irán vezetését arra is, hogy hagyjanak fel az amerikai célpontok elleni támadásokkal. Irakban körülbelül 2500, Szíriában pedig mintegy 900 amerikai katona állomásozik.

Kapcsolódó írásaink