Külföld

Bekeményít Franciaország a migráció ügyében

A francia szenátus több ponton is módosított Macron elnök törvénytervezetén

Beterjesztették a francia szenátus elé az illegális migráció szabályozásáról szóló törvénytervezetet, amelynek előkészítése hónapok óta zajlik. A kormánynak végre sikerült megegyeznie a tervezet pontjairól, amelynek célja egyrészt az illegális migráció visszaszorítása, másrészt az országban tartózkodó bevándorlók mihamarabbi integrálása – számolt be a Mandiner.

Bekeményít Franciaország a migráció ügyében
Képünk illusztráció
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Valeria Ferraro

Franciaországban komoly társadalmi feszültséget okoz a folyamatosan növekvő migráció, különösen a muszlim vallású bevándorlók integrációs nehézségei miatt. A kérdés most különösen aktuális annak fényében, hogy alig egy hónapja újabb tanárt gyilkolt meg egy bevándorló férfi – emlékeztetett a portál.

A szóban forgó részben azoknak a papír nélküli munkavállalóknak a tartózkodási engedélyéről van szó, akik olyan szektorban dolgoznak, ahol munkaerőhiány van. A kormány a törvénytervezet értelmében ezeknek az embereknek – amennyiben legalább három éve az ország területén tartózkodnak – egy évre szóló, megújítható tartózkodási engedélyt adnának – írták.

A jobboldal szerint viszont ez a kezdeményezés „felhívás keringőre”, és csak tovább növelné a migrációs kedvet, noha a törvénymódosítás célja annak visszaszorítása lenne – számolt be a portál.

Az juthat hozzá az egy évre szóló, majd megújítható papírokhoz, aki az elmúlt két évben összesen legalább 12 hónapig bizonyíthatóan „olyan szakmában, vagy területen dolgozott, ahol nehéz munkaerőt találni”, és legalább három éve az országban tartózkodik – írták.

A módosítással kapcsolatban a belügyminiszter azt nyilatkozta, a kormány is elfogadhatónak találja, és beleegyeznek, hogy a nemzetgyűlés tárgyaljon róla.

A szenátus által elfogadott módosítást a nemzetgyűlés fogja vizsgálni december 11-én, addig is a migrációs szabályozás továbbra is lóg a levegőben – véli a lap.

Kapcsolódó írásaink