Külföld

Miért ilyen idősek az amerikai politikusok, és miért akarnak hivatalban maradni?

Az amerikaiak kompetenciatesztet kérnének elnökjelöltjeiktől

Amikor Bill Clinton volt elnök 2023 elején megjelent a Fehér Házban, Joe Biden elnökkel együtt ünnepelte a családi és orvosi szabadságról szóló törvény 30. évfordulóját. Nehéz volt megkerülni a tényt, hogy három évtized telt el azóta, hogy Clinton hivatalban volt - mégis, 77 évével valahogy három évvel fiatalabb, mint Biden - írta a japantoday.com.

Miért ilyen idősek az amerikai politikusok, és miért akarnak hivatalban maradni?
Joe Biden amerikai elnök
Fotó: AFP/Andrew Caballero-Reynolds

A most 80 éves Biden az első nyolcvanéves, aki Amerika élén áll. A Monmouth University 2023 októberében végzett felmérése szerint a választók nagyjából háromnegyede szerint Biden túl öreg a hivatalhoz, és a szavazók közel fele szerint Trump is túl öreg a tisztség betöltéséhez.

Trump és Biden a három legidősebb férfi közül a két legidősebb, aki valaha elnök volt. William Henry Harrison 140 éven át tartotta a valaha megválasztott legidősebb elnök rekordját, egészen Ronald Reagan megjelenéséig.

Amikor Reagan 77 évesen távozott hivatalából, ő volt a valaha volt legidősebb elnök. Trump 74 évesen távozott hivatalából, így Reagan és Biden után ő a harmadik legidősebb, aki valaha is betöltötte ezt a tisztséget.

A gerontokráciáról a Teen Vogue nemrégiben közölt egy cikket, amelyben a fiatalabb szavazóknak próbálták elmagyarázni a jelenséget, amelyet röviden-tömören úgy definiáltak, hogy "az idősek kormányzása".

Nem Biden és Trump az egyetlen öregedő vezető az Egyesült Államokban, ez egy kétpárti tendencia: A szenátus többségi vezetője, Chuck Schumer demokrata 72 éves, a kisebbségi vezető, Mitch McConnell republikánus pedig 81 éves.

Chuck Grassley republikánus szenátort nemrég választották újra, és 90 éves lett, és nem tervezi, hogy nyugdíjba vonul. A független Bernie Sanders szenátor 81 éves, és egyáltalán nem említette a visszavonulást.

A képviselőházban a kaliforniai demokrata Nancy Pelosi, a korábbi házelnök 83 évesen most jelentette be, hogy indul az újraválasztásért, hogy a 19. teljes hivatali ciklusát töltse be.

Bill Pascrell Jr. New Jersey-i demokrata és Eleanor Holmes Norton demokrata képviselő, aki Washington nem szavazati joggal rendelkező képviselője, egyaránt 86 éves. A Kentucky állambeli republikánus Harold Rogers és a kaliforniai demokrata Maxine Waters egyaránt 85 éves. A marylandi demokrata Steny Hoyer 84 éves. A lista folytatható, és e politikusok egyike sem jelezte, hogy visszavonulna.

A legtöbben egyes információk szerint azért késleltetik a nyugdíjba vonulást, mert az infláció vagy a megtakarítások hiánya miatt nem engedheti meg magának, hogy abbahagyja a munkát. De ezeknek a politikai vezetőknek rengeteg pénze van a bankban - sokan közülük milliomosok is. Ha nyugdíjba mennének, állami nyugdíjat és egészségügyi ellátást is élvezhetnék. Tehát számukra ez nem valószínű, hogy pénzügyi.

Az egyik elmélet szerint a tagadásról van szó. Senki sem szereti, ha emlékeztetik a saját halandóságára.

Mások esetében ez inkább identitásfüggő dolog. A magas rangú vezetők közül sokan olyan sokáig dolgoztak, hogy az egész identitásuk a munkájukhoz kötődik. Ráadásul az évekig tartó kemény munka azt is jelentheti, hogy nincs hobbijuk, amit a hátralévő éveikben élvezhetnének.

Egy másik elmélet az egóról szól. Egyes törvényhozók azt hiszik, hogy nélkülözhetetlenek - hogy ők az egyetlenek, akik képesek elvégezni a munkát. Nem éppen alázatosak.

Voltak olyan felhívások, hogy korhatárt kellene bevezetni a szövetségi választott tisztségek betöltésére. Végül is a szövetségi rendfenntartó erők tisztjei 57 évesen kötelezően nyugdíjba vonulnak. Ahogy a nemzeti parkok felügyelői is. A világ legstresszesebb munkakörében azonban nincs felső korhatár.

Azok számára, akik szerint a kötelező nyugdíjba vonulás életkorfüggő és önkényes, vannak más lehetőségek is: Nikki Haley republikánus jelölt a 75 éves vagy annál idősebb választott vezetők számára kötelező mentális alkalmassági tesztet szorgalmazott, bár azt mondta, hogy a sikeres vizsga nem lenne a hivatal betöltéséhez szükséges feltétel, és a sikertelenség nem lenne ok a leváltásra.

Egy 2023. szeptemberi felmérés szerint az amerikaiak nagy többsége támogatná ezeket a kompetenciateszteket. Így a közvélemény tudná, hogy ki az éles eszű és ki nem.

Kapcsolódó írásaink