Külföld

Macron szerint év végére befejeződhet a háború

Oroszország többször is kijelentette, hogy nyitott a tárgyalásokra Kijevvel

Az ukrajnai konfliktus az év végére fordulóponthoz érkezhet – jósolta Emmanuel Macron francia elnök, aki szerint több hónapja tart Kijev ellentámadása, amely eddig nem tudott jelentős eredményeket elérni. Ugyanakkor kizárta annak lehetőségét, hogy Ukrajna belátható időn belül tárgyalásokat kezdjen Oroszországgal.

Macron szerint év végére befejeződhet a háború
Emmanuel Macron francia elnök
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/Marcus Brandt

A BBC-nek adott, pénteken megjelent interjújában Macron azt állította, hogy ha Moszkva győzedelmeskedik Kijev felett, „egy új birodalmi hatalom lesz” Európában, amely szerinte számos szomszédját, köztük a volt szovjet köztársaságokat is fenyegetné – írta az oroszhirek.hu.

A francia vezető megismételte, hogy a Nyugatnak továbbra is katonai segítséggel kell támogatnia Ukrajnát, azzal érvelve, hogy a következő hónap kritikus lesz a konfliktusban.

AZT AZONBAN NEM RÉSZLETEZTE, HOGY A DECEMBERI ESEMÉNYEK HOGYAN BEFOLYÁSOLHATJÁK A VÉGSŐ KIMENETELT.

Az ellenségeskedések esetleges beszüntetésével kapcsolatban Macron szerint „még nem jött el” az ideje, hogy Ukrajna tárgyalóasztalhoz üljön Oroszországgal, és hogy az erről szóló döntést Kijevnek önállóan kell meghoznia. Azt mondta azonban, hogy egy bizonyos ponton lehetséges lehet „tisztességes és jó tárgyalásokat folytatni, és visszatérni az asztalhoz, hogy megoldást találjunk Oroszországgal”.

Ukrajna ellentámadása június eleje óta tart, de a frontvonal nagyrészt változatlan. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az ukrán veszteségeket több mint 90 ezer katonára, valamint 600 harckocsira és 1900 páncélozott járműre becsülte az offenzíva kezdete óta.

Az NBC News amerikai hírcsatorna múlt héten arról számolt be, hogy nyugati tisztviselők „kényes” tárgyalásokat folytatnak Kijevvel, hogy megvizsgálják, megfontolna-e néhány engedményt Oroszországnak a harcok befejezése érdekében. A cikk szerint a hívásokat az a nyugati félelem vezérelte, hogy az ellenségeskedés patthelyzetbe került, és hogy Ukrajna „kifogyóban van az élőerőből”.

Oroszország többször is kijelentette, hogy nyitott a tárgyalásokra Kijevvel, tavaly ősszel azonban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletet írt alá, amely megtilt minden tárgyalást a jelenlegi moszkvai vezetéssel, miután négy volt ukrán régió nyilvános népszavazáson elsöprő többséggel az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavazott.

Tavaly Macron felvetette, hogy az Ukrajnáról szóló béketárgyalásoknak ki kell terjedniük az Oroszországnak nyújtott biztonsági garanciákról szóló megbeszélésekre, különösen a NATO-erők európai állomásoztatását illetően, ukrán tisztségviselők azonban azonnal elutasították az ötletet.

Kapcsolódó írásaink