Külföld

Fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe az antiszemitizmus elleni párizsi menetre

Több vallás képviselője is jelezte részvételét a menetben

„Nagyon nagy erőkkel" biztosítják a hatóságok vasárnap az antiszemitizmus elleni és a Hamász palesztin terrorszervezet által fogva tartott túszok szabadon engedéséért meghirdetett tiltakozó menetet Párizsban – jelentette be a francia belügyminiszter.

Fokozott biztonsági intézkedéseket léptettek életbe az antiszemitizmus elleni párizsi menetre
A rendőrség biztosítja a menetet Párizsban, Franciaországban
Fotó: AFP/NurPhoto/Julien Mattia

Gérald Darmanin a BFM hírtelevízióban elmondta: háromezer rendőr és csendőr, valamint a párizsi elit egységek fognak ügyelni arra, hogy „senki ne támadhasson a tüntetőkre”.

Az országban október 13-án a legmagasabb szintűre emelte a kormány a terrorkészültséget, azok után, hogy egy radikális iszlamista halálra késelt egy tanárt az északi Arras város egyik gimnáziumában.

A parlament két háza vezetőjének felhívására megszervezett, antiszemitizmus-ellenes felvonulás a nemzetgyűlés épületét, a Bourbon-palotát és a szenátust, valamint a Luxembourg-palotát fogja jelképesen összekötni, a tömeg az Invalidusok épületegyüttese elől indul el. A menet élén Yaël Braun-Pivet, a nemzetgyűlés és Gérard Larcher, a szenátus elnöke fog vonulni „A köztársaságért, az antiszemitizmus ellen!” feliratú molinó mögött.

Hasonló jellegű felvonulásokat szerveznek az önkormányzatok több vidéki nagyvárosban is vasárnap.

„Nem szabad tovább áltatnunk magunkat, Franciaországban nagyon súlyos az antiszemitizmus” – jelentette ki a belügyminiszter. Tájékoztatása szerint a Hamász Izrael elleni október 7-i terrortámadása óta 1247 antiszemita cselekményt regisztráltak az országban, és 539 embert állítottak elő rendőrkapitányságra. Összehasonlításképpen: tavaly egész évben 436 antiszemita cselekmény történt a hatóságok adatai szerint.

A tüntetésre számos politikust várnak. Élisabeth Borne miniszterelnök – akinek az apja holokauszttúlélő volt – és a kormány több tagja, valamint a két korábbi köztársasági elnök, a jobboldali Nicolas Sarkozy (2007–2012) és a baloldali Francois Hollande (2012–2017) is jelezte részvételét. Emmanuel Macron államfő személyesen nem lesz jelen a menetben, de „lélekben ott lesz”, és „tisztelettel üdvözli” a résztvevőket, a megmozdulást pedig „reménykeltőnek” nevezte az elnöki hivatal tájékoztatása szerint. „Aki megtámad egy zsidót, az mindig a köztársaságot akarja gyengíteni” – jelentette ki az elnök.

A felvonulás, amelyen nem lesznek beszédek, „a lelkiismeret kiáltása, hogy megmutassuk a világnak, hogy a Francia Köztársaság nem engedi és soha nem is fogja engedni, hogy az antiszemitizmus erőre kapjon” – írták felhívásukban a parlament vezetői.

Több vallás képviselője is jelezte részvételét a menetben, de a muszlim szervezetek sajnálkozásukat fejezték ki amiatt, hogy az iszlamofóbia ellen nem emelnek szót a szervezők.

Kapcsolódó írásaink