Külföld

„Európa olyan, mint az utolsó japán katona, aki még harcol a bokorban”

Vajon Ukrajna kezét engedték el az amerikaiak – és ezzel együtt a háború támogatásával is felhagynak –, vagy csak Zelenszkij elnökét? – merült fel a kérdés a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás legújabb adásában. Ezúttal Kiszelly Zoltán politológus, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója, Kötter Tamás író és Megafon-véleményvezér, valamint Pócza István, a Batthyány Lajos Alapítvány szakmai programvezetője vitatták meg a legfontosabb közéleti eseményeket.

„Európa olyan, mint az utolsó japán katona, aki még harcol a bokorban”
Egy felderítő csoport katonája és drónkezelője gyakorol egységével Konstantinovka térségében
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Narciso Contreras

A hirado.hu beszámolója szerint a műsor házigazdája felvetette: mintha a mainstream nyugati médiában valami megváltozott volna Ukrajnával kapcsolatban augusztus óta. Lánczi Tamás ezt arra alapozta, hogy korábban nem lehetett hallani a nyugati médiában az ukrán háborús veszteségekről, most viszont beszámolnak róla, valamint napvilágot látnak olyan kutatások is – például az amerikai CNN-től –, amelyek szerint az amerikaiak egyre kevésbé támogatják az „orosz–ukrán, vagy más megfogalmazásban amerikai–orosz háborút”.

Újabban azt is egyre gyakrabban lehet hallani, hogy többen vannak Amerikában, akik szerint már túl sok támogatást adtak az ukránoknak.

„Minél több elemzést hallgatunk, egyre inkább az az érzésem, hogy olyanok vagyunk – beleértve engem is –, mint a madárjósok, akik a madarak röptéből próbálják a jövőt kitalálni” – mondta Kötter Tamás író.

Szerinte a Lánczi Tamás által felsorolt jelenségek valóban léteznek, ugyanakkor hozzátette, a háborúnak van egy másik szereplője is, Oroszország, mely lehetséges, hogy nem akarja befejezni a harcokat.

„Oroszország belekóstolt a vérbe, belekóstolt abba, hogy egy új világrendet hoz létre, és egyáltalán nem érdeke, hogy vége legyen a háborúnak” – fogalmazott.

Lánczi Tamás viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyugati médiában egyre többször írják le, mondják ki, hogy nem reálisak az Ukrajna által felvázolt katonai célok, az, hogy a háború előtti összes területüket visszafoglalják.

Pócza István szerint nem mindegy, hogy mit értünk „nyugati média” alatt, mert ebben a kérdésben az amerikai és az európai média teljesen más álláspontot képvisel.

A műsor házigazdája úgy reagált: „Európa olyan, mint az utolsó japán katona, aki még harcol a bokorban. Az amerikaiak szépen hátrálnak ki a történetből, az Európai Unió meg még mindig fegyvert küldene, annak ellenére, hogy nincs több fegyverük, meg még több pénzt”.

Pócza István szerint a különbség az, hogy míg az amerikaiak azt próbálják kommunikálni a sajtójukban, hogy miért nem történt meg az az áttörés, amit ők finanszíroztak, addig az európaiak arról akarják meggyőzni a partnereiket, hogy mindent ugyanúgy folytatni kell, mint eddig.

„Talán nem Ukrajna, hanem Zelenszkij kezét engedték el” – vetette fel Kiszelly Zoltán. A politológus emlékeztetett: nyáron Zelenszkij rendeletben tiltotta meg a béketárgyalásokat, a Nyugat pedig Putyint háborús bűnösnek kiáltotta ki egy olyan vádpontban, amit nem lehet az amerikaiakra ráhúzni. Ez a gyermekek elrablása volt. Az ugyanis az Egyesült Államokkal is előfordult, hogy az ENSZ felhatalmazása nélkül indítottak háborút, például Irakban vagy Líbiában.

„Innentől kezdve a tárgyalásnak kisebb esélye van” – vélekedett Kiszelly Zoltán.

Kapcsolódó írásaink