Külföld

ENSZ-biztos: Izraelnek meg kell védenie a ciszjordániai palesztinokat

Izrael megfogadta, hogy elpusztítja a Hamászt, és ennek érdekében háborút indított az iszlamista terrorszervezet ellen a Gázai övezetben

Izraelnek intézkedéseket kell tennie azért, hogy megvédje a megszállt Ciszjordániában élő palesztinokat – jelentette ki az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Volker Türk pénteken.

ENSZ-biztos: Izraelnek meg kell védenie a ciszjordániai palesztinokat
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Aris Messinis

Türk szerint legalább 176 palesztin, köztük 43 gyerek és egy nő vesztette életét az izraeli védelmi erők támadásaiban. Az idei évben a Hamász október 7-i tömeggyilkossága miatt kirobbant fegyveres konfliktust megelőzően is már rekordszámú palesztin halt meg az izraeli megszállás alatt álló területen.

„Sürgősen arra kérem az izraeli hatóságokat, hogy azonnali intézkedésekkel tegyenek lépéseket a ciszjordániai palesztinok védelmének biztosítása érdekében, akik napi szinten válnak erőszak, bántalmazás, letartóztatások, kilakoltatás, megfélemlítés és megszégyenítés célpontjává az izraeli fegyveres erők és telepesek részéről" – mondta Türk riportereknek Ammánban.

Ha Ciszjordániában is elszabadul az erőszak, akkor a megszállt terület a harcok harmadik frontjává válhat a gázai és a libanoni mellett.

„Izrael felelőssége annak garantálása, hogy minden erőszakos incidenst azonnali és hatékony kivizsgálás kövessen, és a megfelelő jogorvoslat biztosított legyen az áldozatok számára" – mondta Türk, hozzátéve, hogy elfogadhatatlan és veszélyes az effajta erőszak folytatódása, és ezzel Izrael nem tud eleget tenni számos nemzetközi emberi jogi törvény által meghatározott kötelezettségének.

Izrael megfogadta, hogy elpusztítja a Hamászt, és ennek érdekében háborút indított az iszlamista terrorszervezet ellen a Gázai övezetben.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a zsidó állam déli részébe, és 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, és legalább 240 embert elraboltak, túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezet ellen elindított izraeli hadműveletek halálos áldozatainak száma meghaladta a tízezret.

Kapcsolódó írásaink