Külföld

Egy narancsfa lombjai között élte túl a Hamász támadását egy izraeli fiatal

Egy narancsfa lombjai között élte túl a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i támadását az a 26 éves izraeli fiatalember, aki pénteken beszélte el történetét az AFP francia hírügynökség munkatársának.

Egy narancsfa lombjai között élte túl a Hamász támadását egy izraeli fiatal
A Nova Fesztivál helyszíne egy hónappal a terrortámadás után
Fotó: AFP/GIL COHEN-MAGEN

A Tel-Avivban ételfutárként dolgozó Uriel Balasz egyike volt annak a több mint háromezer embernek, aki a palesztin lakosságú Gázai övezet határához közel lévő Reim kibucban részt vett a Nova törzs elnevezésű, kétnapos technozenei fesztiválon.

Balasz szerint reggel 6 óra körül érte őket a támadás, és a fesztivál egyik pillanatról a másikra rémálommá változott, amikor a Hamász tucatnyi rakétája átrepült a fejük felett.

A fesztivál biztonsági szolgálata azonnal felszólította őket, hogy hagyják el a helyszínt. Barátjával együtt sikerült elbotorkálniuk az autójáig, de pár méter megtétele után támadók vették körül őket. Emiatt a mezőn próbáltak menekülni, és futás közben Balasz sok embert látott lövéstől földre esni, vagy már a földön feküdni. Ő maga eljutott egy narancsligetig, és egy dús lombú fán húzta meg magát, majd a géppisztolyropogás elhalkulását követően tovább futott, de – további tíz túlélővel együtt – csak órákkal később tudott bezsúfolódni egy autóba, amelyben egy géppisztolyos rendőr ült elöl.

Az izraeli rendőrség adatai szerint 260 fesztiválozó halt meg a Hamász támadásában.

Kapcsolódó írásaink