Külföld

„A zsidó történelem legrosszabb vezetője” – nekiment a New York Times Netanjahunak

Thomas Friedman azt írja: minél előbb bukik meg Netanjahu kormánya, annál jobb. Az amerikai publicista az izraeli kormányfő egyik leghangosabb kritikusa, és legújabb cikkében egyenesen azt állítja, hogy Netanjahu miatt erősödött meg a Hamász, olvasható a Mandiner.hu-n megjelent cikkben.

„A zsidó történelem legrosszabb vezetője” – nekiment a New York Times Netanjahunak
Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő
Fotó: AFP/Brendan Smialowski

Thomas Friedman, a New York Times publicistája Izraelben járt, és mint elmondta, megdöbbentette, amit ott tapasztalt.

A szerző leírása szerint Izrael most három nagy kihívással néz szembe: először is azzal, hogy az ellenségei megpróbálják elpusztítani. A második kihívás a szerző szerint az, hogy Izraelnek partnerekre van szüksége ehhez a küzdelemhez. A publicista azt állítja: a zsidó állam csak akkor tudja megtartani a szövetségeseit, ha nyit a palesztinok felé, és készen áll arra, hogy a kétállami megoldást keressen.

A harmadik kihívás: Benjamin Netanjahu.

Izrael történetének legrosszabb vezetője van hatalmon

– talán ő az egész zsidó történelem legrosszabb vezetője”– állítja Thomas Friedman.

Netanjahu az akadály

A szerző kijelenti: Netanjahu nem lesz hajlandó a kétállami megoldásra, mivel, mint írja: „A miniszterelnök továbbra is a nemzeti szolidaritás fölé helyezi a szélsőjobboldali bázisának megtartását.”

Friedman szerint Biden nem tud segíteni Izraelnek, ha Netanjahunak az az üzenete, hogy: „Segítsetek nekünk legyőzni a Hamászt Gázában, miközben mi tovább építjük a zsidó telepeket, annektáljuk Ciszjordániát és

egy zsidó felsőbbrendűségű államot építünk ott.”

A publicista izraeli útján azt tapasztalta, hogy a Hamász terrortámadása „megkeményítette az izraeliek szívét a gázai civilek szenvedésével szemben”.

„Az izraeli hadsereg és a védelmi vezetés megalázva érzi magát, és bűntudatot érez, amiért nem teljesítették legalapvetőbb küldetésüket: az ország határainak védelmét” – írja Friedman.

Mindez szerinte ahhoz vezet, hogy úgy harcol Izrael, hogy közben nincs terve azzal kapcsolatban: mi lesz Gázával a Hamász kifüstölése után. Ezért

Friedman aggódik, mi lesz, ha Netanjahu marad a miniszterelnök,

aki szerinte nem ajánl semmit a palesztinoknak.

Bibi és a katonai vezetés

Az izraeli miniszterelnök a háború elején kritizálta a katonai és hírszerzési vezetést a Hamász váratlan támadása miatt – ezt később visszavonta –, de ezzel azt érte el, hogy ezek után nem fognak megbízni benne a tábornokok – állítja a szerző.

Friedman azt is leírja, hogy Netanjahu megosztotta az izraeli katonai vezetést az igazságügyi reform erőltetésével.

A szerző szerint Netanjahu és „szélsőjobboldali fanatikusai”

megosztották az országot és a hadsereget a csalárd igazságügyi reform miatt,

Csődbe vitték az ország jövőjét azzal, hogy hatalmas beruházásokat tettek a vallási iskolákba, amelyek nem tanítanak matematikát, és a ciszjordániai zsidó településekbe, amelyek nem tanítanak pluralizmust – miközben felépítették a Hamászt, amely soha nem lenne békepartner, és lerombolták a palesztin hatóságot, az egyetlent, aki partner lehetne a békében”.

A New York Times publicistája azt javasolja: Izraelnek minél előbb le kell váltania Netanjahu kormányát, és le kell cserélnie egy középre húzó egységkormánnyal. Így talán Biden sem veszít a hitelességéből, amiért Izrael mellé állt – teszi hozzá.

„Ez a társadalom sokkal jobb, mint a vezetője. Kár, hogy egy háború kellett ahhoz, hogy ez nyilvánvalóvá váljon” – állítja Thomas Friedman.

Kapcsolódó írásaink