Külföld

A bajorok betiltották az ismert palesztin szlogent

Bajorország német tartományban betiltották a palesztinpárti tüntetések alkalmával gyakran elhangzó „A folyótól a tengerig” szlogent – közölte pénteken a müncheni főügyészség hivatala.

A bajorok betiltották az ismert palesztin szlogent
Palesztinbarát tüntető Berlinben
Fotó: AFP/Zakaria Abdelkafi

A szabályozás a német belügyminisztérium döntését követi, amellyel betiltották a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezetet, és feloszlatták a Samidoun palesztin szervezetet az Izrael elleni október 7-i támadás nyomán.

A tiltó rendelkezés értelmében büntetőeljárás indítható függetlenül attól, hogy az Izrael-ellenes szlogen németül vagy más nyelven hangzik-e el.

A bajor rendelkezés csak az adott tartományra érvényes, és hasonló büntetéseket von maga után, mint a horogkereszt vagy a náci szlogenek használata, amelyeket három évig terjedő börtönnel vagy pénzbírsággal sújthatnak.

Augusztusban a berlini közigazgatási bíróság még úgy foglalt állást, hogy a szlogen alkalmazása önmagában nem testesít meg vétséget.

„A folyótól a tengerig” kifejezés még az 1960-as évekből származik, és a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) használta arra, hogy kifejezze kitűzött célját Palesztina felszabadítására a Jordán-folyótól a Földközi-tengerig, vagyis más szavakkal Izrael állam eltörlését értették ez alatt.

Kapcsolódó írásaink