Külföld

Vérlázító dolgokat vallottak be az elfogott Hamász-katonák + VIDEÓ

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) és a Shin Bet biztonsági szolgálat szerdán újabb bizonyítékokat hozott nyilvánosságra arról, hogy a Hamász palesztin iszlamista szervezet mentőautókat használ a műveletek végrehajtásához, köztük egy lehallgatott telefonbeszélgetés felvételeit és az október 7-i mészárlásban részt vevő terroristák kihallgatását, olvasható a Magyar Nemzeten megjelent cikkben.

Vérlázító dolgokat vallottak be az elfogott Hamász-katonák + VIDEÓ
Gázai övezet (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Israel Army

A telefonbeszélgetésen az hallható, ahogy a Hamász egyik katonája egy gázai férfival beszélget, és azzal dicsekszik, hogy bármelyik mentőautóval elmenekülhet és mozoghat.

Objektum doboz

A Shin Bet az október 7-i támadásban részt vevő és elfogott Hamász-tagok kihallgatásaiból pedig kiderül, hogy a Hamász kihasználta az orvosi és polgári infrastruktúrát. Az egyik iszlamista azt mondta:

Az al-Kasszamnak saját mentőautói vannak, amelyek közül néhány a katonai bázison található. A mentőautók külseje hasonlít a civil mentőautókéhoz, hogy ne keltsenek gyanút, és ne bombázza őket Izrael.

Egy másik Hamász-terrorista azt mondta, hogy a harcok során a mentőautókat többek között a katonák, parancsnokok és ügynökök evakuálására használják, de élelmiszert, rakományt és fegyvereket is szállítanak.

Egy másik elfogott terrorista azt mondta, hogy egy iskola alatti létesítményben fegyvereket, rakétákat és elrabolt embereket tartanak, mert egy ilyen hely kevésbé gyanús, és kevesebb eséllyel bombázzák le.

Objektum doboz

A kihallgatás során azt is megerősítették, hogy a Hamász tagjai kórházakban és ENSZ-létesítményekben bujkáltak, kiemelve a Sifa Kórházat, Gáza legnagyobb kórházát. Az IDF közölte, hogy a Hamász egyik parancsnoka, Ahmed Siam az egyik gázai speciális kórházban bujkált, és megakadályozta, hogy a központban ezer embert evakuáljanak, ráadásul élő pajzsként használta a civileket.

Néhány napja merült fel a gyanúja annak, hogy a terroristák mentőautókat használnak. Az IDF szerint ráadásul a Hamász civileket használt emberi pajzsként. Iskolákat, mecseteket, játszótereket, kórházakat és lakásokat használtak rakétakilövő helyekként, valamint fegyverek, parancsnoki állomások és alagutak elrejtésére – idézi fel a The Times of Israel lap.

Kapcsolódó írásaink