Külföld

Gázai egészségügy-minisztérium: már csaknem tizenegyezren haltak meg a légitámadásokban

A minisztérium felszólította az ENSZ-t: hozzon intézkedéseket az egészségügyi személyzet védelmére vonatkozó szabályok betartása érdekében

Eddig 10 812-en haltak meg a Gázai övezet elleni légitámadásokban október 7. óta – közölte csütörtökön az övezetet irányító Hamász iszlamista palesztin szervezet egészségügy-minisztériuma.

Gázai egészségügy-minisztérium: már csaknem tizenegyezren haltak meg a légitámadásokban
Már csaknem tizenegyezren haltak meg a légitámadásokban
Fotó: AFP/Said Khatib

A halottak között 4412 gyermek és 2918 nő van – közölte a tárca.

Legkevesebb 295 egészségügyi dolgozó halt meg a palesztin területen a háború kezdete óta – idézte az al-Dzsazíra televízió a minisztériumot. A támadások következtében ötvenegy mentőautó vált használhatatlanná.

A minisztérium felszólította az ENSZ-t: hozzon intézkedéseket az egészségügyi személyzet védelmére vonatkozó szabályok betartása érdekében. Ismét emlékeztetett arra, hogy haladéktalanul szükség van humanitárius folyosó kialakítására annak érdekében, hogy kimenekíthessék „sebesültek ezreit” a palesztin területről, valamint hogy gyógyszereket és üzemanyagot juttathassanak be az övezetbe.

Október 7-én a Hamász fegyveresei izraeli településekre támadtak, 1400 embert meggyilkoltak, és több mint 240 túszt hurcoltak magukkal a Gázai övezetbe. Izrael megtorlásul a palesztin terület elleni légitámadásokkal, blokáddal és szárazföldi hadművelettel reagált.

Kapcsolódó írásaink