Külföld

Brit belügyminiszter: A rendőrség „kivételez” a palesztin párti tüntetőkkel

A Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen eddig négy egymást követő szombaton vonultak tüntetők tízezrei London és több más brit nagyváros utcáira

Suella Braverman brit belügyminiszter szerint a rendőrség „kivételez” a londoni palesztin párti tüntetések szervezőivel és résztvevőivel. Braverman csütörtökön megjelent cikke tovább szította a tüntetések ügyében hetek óta parázsló belpolitikai vitát.

Brit belügyminiszter: A rendőrség „kivételez” a palesztin párti tüntetőkkel
Suella Braverman: A rendőrség „kivételez” a palesztin párti tüntetőkkel
Fotó: AFP/Justin Tallis

A Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen eddig négy egymást követő szombaton vonultak tüntetők tízezrei London és több más brit nagyváros utcáira.

Az izraeli katonai akció előzményeként a Gázát uraló Hamász iszlamista terrorcsoport fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, 240 túszt a Gázai övezetbe hurcoltak.

A Scotland Yardra ugyanakkor mind erőteljesebb nyomás nehezedik a mostani hétvégére tervezett újabb palesztinpárti tüntetések betiltása végett. November 11., az első világháborút lezáró tűzszünet évfordulója ugyanis Nagy-Britanniában az évszázados hagyománynak megfelelően a háborús halottak emléknapja.

Sir Mark Rowley, a Scotland Yard főparancsnoka az elmúlt napokban többször kijelentette, hogy „rendkívül magas” a demonstráció betiltásának jogi küszöbe.

Suella Braverman azonban a The Times című konzervatív brit napilap csütörtöki kiadásában megjelent írásában úgy fogalmazott: ez az álláspont „azt az érzetet kelti”, hogy a rendőrségi vezetők kivételeznek a palesztinpárti tüntetőkkel.

A brit belügyminiszter szerint az agresszivitásba torkolló szélsőjobboldali és nacionalista demonstrációkra a rendőrség nagyon helyesen kemény választ ad, „jórészt szemet huny azonban”, amikor „a palesztin párti népség” tanúsít szinte ugyanilyen magatartást.

Braverman szerint a futballszurkolók is hangosan kifogásolják, hogy a rendőrség velük szemben milyen keményen lép fel „a baloldal által kedvelt, politikai kötődésű kisebbségi csoportokkal összehasonlítva”.

A belügyminiszter a cikkben részletek említése nélkül azt írta, hogy egyes jelentések szerint a palesztinpárti tüntetések szervezőinek némelyike kapcsolatban áll terrorcsoportokkal, köztük a Hamásszal.

A cikk megjelentése után a kormányzó Konzervatív Párt és a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt soraiból egyaránt éles hangú bírálatok érték Bravermant.

Rishi Sunak miniszterelnök szóvivője csütörtök délután gyakorlatilag megerősítette azokat az egybehangzó médiaértesüléseket, amelyek szerint a kormányfő nem hagyta jóvá előzetesen Braverman cikkének tartalmát. Úgy fogalmazott: a londoni miniszterelnöki hivatal „tanulmányozza” az írás megjelenésének körülményeit.

A szóvivő hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a miniszterelnök továbbra is „maradéktalanul bízik” a belügyminiszterben.

Kapcsolódó írásaink

Több tízezren tüntettek Londonban a palesztinok mellett

ĀEz volt a harmadik olyan szombat egymás után, amikor tüntetők vonultak a brit főváros utcáira, tiltakozva a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen, a múlt szombati demonstráción a Scotland Yard becslése szerint százezren vettek részt