Külföld

Kínai elnök: Fontos lenne előrelépni az Ausztráliával való stratégiai kapcsolatokban

Megnyitó beszédében Hszi kijelentette: örömmel látja, hogy a kínai–ausztrál kapcsolatok „a javulás és fejlődés helyes útjára léptek”

Hszi Csin-ping kínai elnök hétfőn megbeszélést folytatott Anthony Albanese ausztrál miniszterelnökkel Pekingben – közölte a kínai állami média.

Kínai elnök: Fontos lenne előrelépni az Ausztráliával való stratégiai kapcsolatokban
Hszi Csin-ping: Fontos lenne előrelépni az Ausztráliával való stratégiai kapcsolatokban
Fotó: Xinhua via AFP/Ju Peng

Hszi Csin-ping kínai elnök a találkozó alkalmával kijelentette, hogy az Ausztráliával való „egészséges és stabil” kapcsolat mindkét ország érdekeit szolgálja, és fontos, hogy a stratégiai kapcsolatokban előrelépjenek.

„Kína kölcsönös előnyöket akar” – mondta Hszi az ausztrál miniszterelnöknek, aki 2016 óta az első ausztrál vezető, aki Pekingbe látogatott, miután 2017-től megromlottak az ausztrál–kínai kapcsolatok egy sor nézeteltérés és kérdés miatt, amelyekre Kína 2020-ban különféle – az ausztrál borra, árpára és szénre vonatkozó – szankciókkal reagált.

Megnyitó beszédében Hszi kijelentette: örömmel látja, hogy a kínai–ausztrál kapcsolatok „a javulás és fejlődés helyes útjára léptek”, hozzátéve, hogy a stabil kapcsolatok „országaink és népeink közös érdekeit szolgálják”.

Albanese tavaly májusi hivatalba lépése után lépéseket tett a kapcsolatok stabilizálására, így tavaly novemberben találkozott Hszivel a világ legfejlettebb és legnagyobb feltörekvő gazdaságait tömörítő G20-csoport indonéziai csúcstalálkozóján, ezt követően pedig Kína megkezdte a kereskedelmi korlátok csökkentését.

„A két ország közötti erős kapcsolat a jövőben is hasznos lesz… a kommunikációból pedig megértés születik” – válaszolta Albanese a kínai elnöknek az ausztrál miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint.

„A két ország közötti kereskedelem számos akadályát már megszüntették, és máris jelentős fellendülés tapasztalható” – mondta Albanese hétfőn újságíróknak.

Kapcsolódó írásaink