Külföld

Fityma nélküli nácinak gúnyolták Netanjahut a francia közszolgálati rádióban

Guillaume Meurice, a francia közszolgálati „France Inter" rádió rovatvezetője, szélsőbaloldali humorista „fityma nélküli náci” –nak nevezte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt egy adásban, ahol többek között arról beszélt Halloween ünneplése kapcsán, hogy eljött a „félelem ideje", és a „fityma nélküli Netanjahu jelmez” nagyon menő lett... Nyilvánvaló: a Macron-kormány irányítása alá tartozó közszolgálati médium a migránsoknak, az antiszemita muszlimoknak akar hízelegni. És pontosan tudja: fenntartójának mindez nincs különösebben ellenére – számolt be az Origo.

Fityma nélküli nácinak gúnyolták Netanjahut a francia közszolgálati rádióban
Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő
Fotó: AFP/Pool/Abir Sultan

Közeledik a Halloween, most mindenki rémisztő jelmezt keres. Jelenleg a Netanjahu-jelmez elég jól megy. Egy náciról van szó, csak nincs fitymája.” Guillaume Meurice szélsőbaloldali humorista október 29-én a baloldali befolyás alatt álló „France Inter-" közszolgálati rádió élő adásában később párhuzamot vont Benjamin Netanjahu és a nácizmus között. A humorista megnyilvánulása általános felháborodást váltott ki – írták.

Delphine Horvilleur-t, Franciaország 3. női rabbiját különösen felháborította ez az aljas párhuzam. „Fityma ide vagy oda – ironizált – én inkább azt támogatnám, hogy korlátozzák Guillaume Meurice műsoridejét – és hozzátette a #nazifierlesjuifsunenouvellemode hashtaget. (magyarul: „legyen új divat a zsidók nácivá avatása”)

„Kezd a közszolgálat specialitásává válni a zsidók lenácizása” – állította a CNewsnak, és „gyalázatosnak” nevezte a humorista megjegyzéseit. Goldnadel szerint – nem véletlenül – ez az adás éppen „egy olyan időszakban ment le, amikor tudjuk, hogy Franciaországban nagyon nagy az antiszemitizmus veszélye”.

Kapcsolódó írásaink