Külföld

Észak-Korea provokációnak tekinti a minapi amerikai rakétakísérletet, és válaszlépésekkel fenyegetőzik

Az indításnál Ho Tegün dél-koreai védelmi miniszterhelyettes is jelen volt, amire 2016 óta nem volt példa

Észak-Korea „durva provokációnak” tekinti a szerdai amerikai kísérletet egy Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakétával (ICBM), és közelebbről meg nem határozott válaszlépésekkel fenyegetőzik.

Észak-Korea provokációnak tekinti a minapi amerikai rakétakísérletet, és válaszlépésekkel fenyegetőzik
Észak-Korea provokációnak nevezte az amerikai kísérletet (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Anthony Wallace

Az Egyesült Államok a Vandenberg légitámaszpontról indította el a 6800 kilométer hatótávolságú rakétát – robbanófej nélkül –, de végül egy hiba miatt biztonsági okból a Csendes-óceán fölött megsemmisítették. Az indításnál Ho Tegün dél-koreai védelmi miniszterhelyettes is jelen volt. 2016 óta nem volt arra példa, hogy dél-koreai delegáció is részt vett volna egy amerikai rakéta tesztjén.

A KCNA észak-koreai hírügynökség egy jelentésében név nélkül idézett egy katonai szakértőt, aki szerint az amerikai nukleáris fenyegetés ismét átlépett egy határt, és Phenjannak joga van nukleáris védelemi erejének megerősítésére. „A KNDK-nak továbbra is az a célja, hogy növelje katonai elrettentő erejét, és gondoskodjon a Koreai-félsziget és a régió stratégiai biztonságáról” – hangoztatta az állítólagos szakértő.

„A KNDK minden lehetséges eszközzel ellenáll a nukleáris fegyverekkel való fenyegetéseknek, függetlenül attól, hogy az Egyesült Államok stratégiai vagy taktikai atomfegyverekkel teszi ezt meg vele szemben” – olvasható a KCNA jelentésében.

„A szakértőt név nélkül idéző észak-koreai jelentés kapcsán felvetődik a kérdés, hogy Phenjan nem éppen azon dolgozik-e, hogy ürügyet találjon saját további katonai provokációihoz” – jelentette ki Kim Ine, a két Korea egyesítésének kérdéseivel foglalkozó minisztérium helyettes szóvivője.

A Minuteman-rendszer az Egyesült Államok haderejének egyik alappillére, és rendszeresen tesztelni kell, hogy kiszűrjék a lehetséges hibaforrásokat – közölte az amerikai légierő Phenjan reakciójára válaszul.

Már hetek óta tart Dél-Korea, az Egyesült Államok és Japán egy közös hadgyakorlata földön, vízen, levegőben, amelyben a Ronald Reagan repülőgép-hordozót, egy B-52 stratégiai bombázót és vadászrepülőgépeket is bevetettek. Észak-Korea az ilyen gyakorlatokat provokációnak tekinti, és ezek miatt szeptemberben beleírta alkotmányába, hogy megerősíti a nukleáris haderejét.

Mivel az 1950-ben kirobbant koreai háború hivatalosan a mai napig tart, mert csak tűzszüneti megállapodás született vele kapcsolatban, a Koreai-félszigeten folyamatos a katonai feszültség.

Kapcsolódó írásaink