Külföld

Áll a bál Tajvannál: Kína riadókészültséget rendelt el az amerikai és kanadai hajók miatt

A Tajvan körül növekvő nemzetközi feszültség új szintre lépett

Kína csütörtökön közölte, hogy csapatai „folyamatosan emelt készültségben” vannak miután az Egyesült Államok és Kanada hadihajói áthaladtak a Tajvan-szoroson – írta meg a The Defense Post alapján a Mandiner.

Áll a bál Tajvannál: Kína riadókészültséget rendelt el az amerikai és kanadai hajók miatt
A hajók áthaladása azután történt, hogy korábban szeptember 9-én két másik amerikai és kanadai hadihajó áthaladt a keskeny szoroson, amely Tajvant és Kína szárazföldjét választja el egymástó (képünk illusztráció)
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Walid Berrazeg

Ez volt második közös áthaladásuk két hónapon belül. Az USS Rafael Peralta, egy Arleigh Burke-osztályú romboló, és a kanadai Királyi Haditengerészet Halifax-osztályú fregattja, az HMCS Ottawa „rutinszerű” áthaladást hajtott végre a szoroson szerdán, jelentette az Egyesült Államok Haditengerészetének közleménye.

– Az együttes színhelyen állomásozó csapatok folyamatosan emelt készültségben vannak, és határozottan védelmezik a nemzeti szuverenitást és biztonságot, valamint a régió békéjét és stabilitását – mondta Shi Yi ezredes, a Kína Keleti Színhely Parancsnokságának szóvivője egy közleményében.

Shi az utolsó áthaladást provokatív hangulatkeltésnek nevezte, hozzátette, hogy kínai haditengerészeti és légierő „nyomon követték az egész útvonalat”. A hajók áthaladása azután történt, hogy korábban szeptember 9-én két másik amerikai és kanadai hadihajó áthaladt a keskeny szoroson, amely Tajvant és Kína szárazföldjét választja el egymástól – írták.

Kapcsolódó írásaink