Külföld

Szakértő: Így akarhatja kiszorítani Izrael a palesztin lakosságot

Izrael gázai katonai akciójának kezdete óta először nyitották meg a határátkelőt Egyiptom irányába. Novák Attila Andrást, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Molnár Tamás Kutatóintézetének tudományos főmunkatársát kérdezte az Infostart.

Szakértő: Így akarhatja kiszorítani Izrael a palesztin lakosságot
képünk illusztráció
Fotó: LAITH AL-JNAIDI / ANADOLU / ANADOLU VIA AFP

Korábban az a vád érte a környező arab országokat, hogy közönyösen viseltetnek a palesztin lakossággal szemben. Ezzel kapcsolatban tisztázta, Jordánia több mint 50 százaléka palesztin, Egyiptomnak viszont „erős politikai megfontolásai vannak a Hamász ellen, ami egy iszlamista szervezet, ellenállnak a mindenféle kiengedési akciókkal szemben”.

„Van egy olyan feltételezés, hogy Izrael így akarja kiszorítani a palesztin lakosságot, amire viszont nem látok esélyt, de a nyomás megvan arra, hogy a palesztin lakosság elhagyja Gáza, így Izrael területét” – mutatott rá Novák Attila András.

A gázai bevonulást kész ténynek veszi a szakértő, aminek célja, hogy „kettévágják” a Gázai övezetet úgy, hogy az északi támaszpontokat próbálják felszámolni, de ennek a kimenetele nagyon bizonytalan – írták.

„A kimondott cél a Hamász megszüntetése. Hogy ez sikerül-e, kérdés, de hogy nagyon meg fogják gyengíteni, az biztos” – vélekedett az InfoRádióban Novák Attila András.

Kapcsolódó írásaink