Külföld

Lengyelország november 22-ig meghosszabbítja az ellenőrzést a szlovák határon

Lengyelország további húsz nappal, november 22-ig meghosszabbítja az ellenőrzést a szlovák határon Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter csütörtöki döntése szerint.

Lengyelország november 22-ig meghosszabbítja az ellenőrzést a szlovák határon
Képünk illusztráció
Fotó: NurPhoto via AFP/Artur Widak

Lengyelország a növekvő migrációs nyomás miatt október 4-től ideiglenes, szúrópróbaszerű ellenőrzéseket vezetett be a szlovák határon, az intézkedést október 12-én már egyszer meghosszabbították.

A csütörtökön kiadott belügyminiszteri rendelet szerint a szigorított határellenőrzés idején a forgalmat továbbra is kilenc közúti, három vasúti és tíz gyalogos átkelőre korlátozzák.

A lengyel határőrség szerdán közölte: október 4-e óta több mint 343 ezer embert és csaknem 114 ezer járművet ellenőriztek a Szlovákiával közös határátkelőkön. Hétfői adatok szerint ebben az időszakban 2052, Szlovákiából érkező illegális bevándorlót tartóztattak fel. Az év elejétől októberig mintegy 1700-at.

A lengyel–fehérorosz határszakaszon, amely egyúttal az Európai Unió egyik külső határa, mintegy kétezer határsértési kísérletet regisztráltak októberben.

Kapcsolódó írásaink