Külföld

Lavrov szerint a NOB teljesen lejáratta magát

Az orosz diplomácia vezetője azzal vádolja a testületet, hogy „újra és újra bizonyítja politikai aktivizmusát”

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) álláspontja, miszerint az izraeli sportolók nem felelősek kormányuk tetteiért, „felháborító”, tekintve, hogy a NOB éppen ezen az alapon tiltotta el Oroszországot – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön.

Lavrov szerint a NOB teljesen lejáratta magát
Lavrov: A NOB teljesen lejáratta magát
Fotó: AFP/Pool/Yuri Kochetkov

„Bármi, ami megfelel a nyugat, elsősorban az Egyesült Államok érdekeinek, azt támogatják és keresik a formulákat, hogy ez működjön” – tette hozzá az orosz külügyminiszter.

Dmitrij Csernyisenko orosz sportminiszter szerint a NOB „a levegőben cipőt cserélt”, hogy alkalmazkodjon Izraelhez és az USA által támogatott konfliktushoz – írta meg az oroszhirek.hu.

Szerdán a DPA német ügynökség közzétette a NOB szóvivőjének nyilatkozatát, amelyben figyelmeztette a közelgő párizsi olimpia résztvevőit, hogy ne tanúsítsanak „diszkriminatív magatartást” az izraeli sportolókkal szemben.

„A NOB elkötelezett az egyéni felelősség fogalma mellett, és a sportolók nem tehetők felelőssé a kormányuk tetteiért” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy ha ilyesmi történik, a NOB „biztosítani fogja a gyors fellépést, akárcsak a 2020-as tokiói olimpia idején”.

A tokiói játékok alatt az algériai judós, Fethi Nourine visszalépett a versenytől, hogy elkerülje az izraeli Tohar Butbul elleni esetleges mérkőzést. Nourine-t és edzőjét is 10 éves eltiltással büntette a NOB.

Eközben a NOB álláspontja „ösztönözni… a szükséges érzékenységet” az ukránoknak, akik nem hajlandóak az orosz és belarusz sportolókkal szemben kiállni – akik már most semleges zászlók alatt kénytelenek versenyezni.

A múlt hónapban nem esett szó „egyéni felelősségről”, amikor a NOB felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot, azt állítva, hogy annak döntése, miszerint a Donyeckből, Luganszkból, Herszonból és Zaporozsjából – négy régióból, amelyek tavaly az Oroszországhoz való csatlakozás mellett szavaztak – érkező sportolók „az Olimpiai Charta megsértését jelenti, mivel sérti Ukrajna területi integritását”.

A NOB azt is állította, hogy „értékalapú fellépését” a „nemzetközi közösség túlnyomó többsége” is támogatja, utalva az Egyesült Államok és G7-szövetségesei álláspontjára. A NOB az el nem kötelezettek mozgalmának nyilatkozatát – miszerint mind a 206 nemzeti bizottság sportolóinak részt kell venniük a párizsi olimpián – úgy is értelmezte, mint Oroszország és Belarusz kitiltásának általános jóváhagyását.

Szeptemberben Thomas Bach NOB-elnök azt mondta, hogy az orosz és belarusz sportolóknak engedélyezhetik a párizsi versenyzést – semleges zászló alatt –, ha „nem támogatják a háborút, és nem állnak kapcsolatban országukban a hadsereggel vagy más szolgálatokkal”.

Csernyisenko szerint Oroszország mindig is kiállt a sportolók egyenlősége mellett, és álláspontja – a NOB-étól eltérően – változatlan. Közben Lavrov újságíróknak elmondta, hogy Moszkva végig fogja vinni Vlagyimir Putyin elnök kezdeményezését, hogy olyan sporteseménysorozatot szervezzenek, amely valóban nemzetközi, egyetemes és tiszteletben tartja az olimpiai chartában foglalt elveket, “amelyeket a NOB durván megsértett”.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink