Külföld

Cseh álláspont: Magyarország kiközösítése a legrosszabb megoldás

A jelenlegi helyzetre a legrosszabb megoldás lenne, ha Magyarországot kiközösítik vagy elszigetelődik – jelentette ki a lengyel Wprost oldalnak adott interjújában Mirek Topolánek. Csehország korábbi miniszterelnöke úgy véli, most különösen nagy szükség van a V4-ek együttműködésére, már csak azért is, hogy „megfékezzék Magyarországot” – számolt be a Mandiner.

Cseh álláspont: Magyarország kiközösítése a legrosszabb megoldás
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor magyar, Petr Fiala cseh kormányfő, Ódor Lajos, a szlovák kormány magyar nemzetiségű miniszterelnöke és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b–j) sajtótájékoztatót tart a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozóján Pozsonyban, 2023. június 26-án
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

„Bár egyre nehezebb megtalálni a közös érdekeket és együttműködési területeket, mégis az a meggyőződésem, hogy a V4 a problémák és nézeteltérések ellenére jelentős szerepet tölthet be a zavaros vizeken lévő hajóink egyensúlyának megteremtésében – jelentette ki a politikus.

Topolánek úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor két fronton játszik: egyrészt profitálni akar az EU nyugati kapcsolataiból, másrészt az Oroszországgal fenntartott jó viszony is prioritást élvez. Hozzátette, szerinte a magyar miniszterelnök féktelen populista, amelynek köszönhetően megnyeri a következő választásokat is.

Kapcsolódó írásaink