Külföld

Több mint 260 civil vesztette életét Ukrajnában taposóaknák és más robbanóanyagok miatt

Ukrajnának égető szüksége van utászokra

Több mint 260 civil vesztette életét Ukrajnában taposóaknák és más robbanóanyagok miatt a húsz hónapja dúló háború kezdete óta – közölte szerdán az ukrán vezérkar a Telegram közösségi oldalon.

Több mint 260 civil vesztette életét Ukrajnában taposóaknák és más robbanóanyagok miatt
Jelenleg mintegy háromezer aknamentesítő szakembere van, de további hétezer kell még a teljes aknamentesítéshez
Fotó: NurPhoto via AFP/NurPhoto/Dmytro Smolienko

A kijevi vezetés becslései szerint mintegy 174 ezer négyzetkilométeren – vagyis nagyjából az ország területének harmadán – lehetnek elszórva aknák és más veszélyes harceszközök darabjai.

Eddig legalább 571 ember sebesült meg aknákkal, illetve a harcok következtében hátrahagyott egyéb veszélyes robbanószerkezetekkel kapcsolatos több mint 560 incidens során. Az ilyen balesetek nagyjából negyede mezőkön történt.

Több mezőgazdasági termelő kockázatokat kénytelen vállani azzal, hogy megpróbálja megművelni földjeit olyan térségekben, ahol aknaveszély áll fenn.

Az ukrán belügyminisztérium tájékoztatása szerint a déli Mikolajiv megyében szerdán egy azonosítatlan robbanószerkezetre hajtott egy traktor, aminek következtében ketten megsebesültek. „Egyiküknek amputálni kellett mindkét lábát, a másik a kivizsgálását követően megtagadta, hogy kórházba szállítsák” – tette hozzá a tárca szintén a Telegramon.

Ukrajnának égető szüksége van utászokra. Jelenleg mintegy háromezer aknamentesítő szakembere van, de további hétezer kell még a teljes aknamentesítéshez – közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Szuszpilne közszolgálati hírportálnak nyilatkozva. Hozzátette, hogy ehhez nagyjából 37 milliárd dollárra (13 ezer milliárd forint) lenne szükség, amit Kijev nemzetközi partnereinek segítségével szeretne előteremteni.

Kapcsolódó írásaink