Külföld

ENSZ: Gázában csak sós vizet tudnak inni a gyerekek

Az UNICEF múlt heti közlése szerint már több mint kétezer gyerek halt meg a Gázai övezetben az izraeli bombázásokban

Katasztrofális a helyzet a gyerekek számára Gázában, ahol eddig is vízhiánnyal küzdöttek, de az most új szintre emelkedett – írja az Rtl.hu.

ENSZ: Gázában csak sós vizet tudnak inni a gyerekek
Egyiptom humanitárius segítséget sürget Gáza számára (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Said Khatib

Annyira súlyos lett az ivóvízhiány Gázában, hogy a szülők csak sós vizet tudnak adni a gyerekeiknek – jelentette a BBC, az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének szóvivőjére hivatkozva. Toby Fricker a BBC-nek elmondta, hogy a vízhiány nem ismeretlen Gázában, de a mostani helyzetben ez „új szintre emelkedett”.

Az Unicef szóvivője közölte, hogy egyik munkatársuk – akinek egy nég- és egy hétéves kislánya van – csak sós vizet tud inni adni a gyerekeinek, akik nem értik, hogy „miért nem ihatnak újra normális vizet, mint általában”. Fricker egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a palesztin területre érkezett segély „nagyon minimális”, és „sokkal-sokkal többre lenne szükség”, hozzátéve, hogy „azonnali humanitárius tűzszünetre” lenne szükség.

Az UNICEF múlt heti közlése szerint már több mint kétezer gyerek halt meg a Gázai övezetben az izraeli bombázásokban, és több mint ötezren sebesültek meg. Kiemelték, hogy a térségben élők súlyos ivóvízhiánnyal is küzdenek, amely elsősorban a gyerekekre lehet veszélyes. A 2,3 milliós Gázai övezet lakosságának mintegy fele kiskorú.

Kapcsolódó írásaink