Külföld

A Hamász nem engedi ki a külföldieket Gázából

Feltételezések szerint egyébként még több száz külföldi állampolgár lehet ezen a területen

A Hamász megakadályozza, hogy külföldi állampolgárok elhagyják Gázát – közölte vasárnap az Egyesült Államok, miközben Izrael újabb katonákat küldött a övezetbe, hogy csatlakozzanak a szárazföldi offenzívához – írja a Magyar Nemzet.

A Hamász nem engedi ki a külföldieket Gázából
Az izraeli erők által a Gázai övezet felett 2023. október 29-én indított fáklyák láthatók, Izrael és a palesztin Hamász mozgalom közötti háborúban
Fotó: AFP/Fadel Senna

A The Telegraph angol napilap cikkében arról számolt be, hogy Nagy-Britannia vasárnap azon dolgozott, hogy megmentsék a csapdába esett állampolgárokat, miközben rendbontás és fosztogatás tört ki az ENSZ gázai segélyraktáraiban.

Amerikai tisztviselők közben azt mondták, hogy Izrael és Egyiptom készen állt arra, hogy a külföldiek elhagyhassák az Izrael által bombázott övezetet, de a Hamász ezt megakadályozta.

Feltételezések szerint egyébként még több száz külföldi állampolgár lehet ezen a területen. Legalább kétszáz brit állampolgár van bejegyezve az Egyesült Királyság hatóságainál a tengerparti enklávéban, és körülbelül 600 amerikai, valamint sok más nemzetiségű is lehet még ott. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó kijelentette:

„Az egyiptomiak készek arra, hogy kiengedjék az amerikaiakat és más külföldi állampolgárokat Gázából. Az izraelieknek sincs ezzel semmi gondjuk. De a Hamász megakadályozza a távozásukat, és követeléseket fogalmaz meg.”

Brit kormányzati források közben azt mondták, osztják az Egyesült Államok aggodalmát, miszerint a Hamász megakadályozhatja, hogy a külföldi állampolgárok elhagyják Gázát, hacsak nem teljesítik a követeléseket, ezzel pedig gyakorlatilag túszul ejtik őket egy háborús övezetben.

A világ vezetői is egyeztettek arról, hogy miként lehetne kimenekíteni a csapdába esett állampolgáraikat. Rishi Sunak brit miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök megállapodott abban, hogy együttműködnek annak érdekében, hogy a brit és francia állampolgárokat kivonják Gázából, illetve több segélyt kapjanak.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke eközben ismét azt mondta Benjamin Netanjahunak, Izrael miniszterelnökének, hogy hadseregének különbséget kell tennie a palesztin civilek és a Hamász terroristái között. Beszélt Egyiptom elnökével is, több segélyt és a gázai civilek védelmét szorgalmazták a tárgyalás során.

Az Egészségügyi Világszervezet pedig arra figyelmeztetett, hogy lehetetlen evakuálni a kórházakat anélkül, hogy ne veszélyeztessék a bent lévő betegek életét. A helyzet az övezetben egyre kilátástalanabbá válik, gázaiak ezrei törtek be az ENSZ raktáraiba, hogy lisztet és higiéniai készleteket szerezzenek.

Kapcsolódó írásaink