Külföld

Dömötör Csaba: Az EU többes válságok időszakába lépett, ezen segíthet a nemzeti konzultáció

Az Európai Unió többes válságok időszakába lépett, ezért döntött a kormány szerdán arról, hogy nemzeti konzultációt indít. „Ha sokan leszünk, meg fogják hallani a véleményünket” – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Dömötör Csaba: Az EU többes válságok időszakába lépett, ezen segíthet a nemzeti konzultáció
Dömötör Csaba
Fotó: MTI/Kovács Attila

Dömötör Csaba kifejtette, az unióban gazdasági bajok keverednek biztonsági fenyegetésekkel. Ilyen időszakban fontos, hogy „senki ne hozhasson nélkülünk döntést rólunk” – mondta.

Magyarországnak sok vitája halmozódott fel Brüsszellel, ahol olyan tervek vannak, amelyek súlyosan korlátoznák a gazdasági mozgásteret és fenyegetnék a biztonságot. „Folyamatos a nyomás, hogy több pénzt adjunk az ukrán–orosz háborúba” – közölte az államtitkár, aláhúzva, hogy „az ukrán bajbajutottaknak segítünk, de a háborúba nem akarunk belekeveredni”.

Hozzátette, Magyarország tiltakozása ellenére minősített többséggel „keresztülverték” az új migrációs csomagot, amely nemcsak a bent lévő migránsok szétosztására kötelez, hanem arra is, hogy azelőtt engedjük be őket, mielőtt döntés születik a menekültügyi kérelmükről. Ha már bejöttek, nincs rá kapacitás, hogy minden lépésüket figyeljék a hatóságok, erre mutatnak rá a terrortámadások is – közölte a politikus, hozzátéve, hogy ez a témakör is szerepelni fog a konzultáción.

Dömötör Csaba elmondta, gazdasági jellegű kérdést is tesznek majd fel. „Brüsszelből azt akarják elérni, hogy töröljük el a rezsitámogatást, a kamatstopot és az extraprofitadót is. Mi ezt nem akarjuk, mert óriási pluszkiadást jelentene a magyar háztartásoknak”. Megjegyezte, véleményük szerint nem a magyar családoknak kell viselniük azoknak a válságoknak a terheit, amelyekről nem Magyarország tehet.

Arról is szólt: „Brüsszel úgy kér plusz pénzbefizetést, hogy közben jó ideje visszatartják a nekünk járó forrásokat politikai okokból. Mi is be fogjuk vetni a legerősebb politikai eszközünket, az emberek véleményét és akaratát. Ha sokan leszünk, meg fogják hallani” – hangsúlyozta az államtitkár.

„Igenis számít” a brüsszeli vitákban, ha a kormány álláspontját több százezer, esetleg milliónál is több ember véleménye is erősíti – mondta.

Dömötör Csaba szerint a konzultáció azért is fontos, mert Brüsszelben már nem veszik figyelembe az emberek érdekét. Védtelenné teszik az uniót azzal, hogy kinyitják a határokat a migránsok előtt; rontják a gazdasági versenyképességét, amit jelez az energiaárak elszabadulása, és beletolnák az EU-t a háborúba – mondta.

„Mi elkötelezett hazafiak vagyunk, szeretjük Európát is, azért mondjuk ki, hogy amit most csinálnak, se Magyarországnak, se Európának nem jó” – jelentette ki.

A nemzeti konzultáció technikai részleteiről szólva elmondta: most véglegesítik a kérdéseket; a dokumentumot postai úton és interneten is ki lehet majd tölteni. Vélhetően több hét lesz, mire mindenki megkapja, és a kitöltésére is hagynak majd elég időt – közölte.

Kapcsolódó írásaink