Külföld

Az Egyesült Államok továbbra is nyitva tartaná a kommunikációs csatornákat Kínával

A Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök azt hangoztatta a találkozón, hogy a globális kihívások kezelésén az Egyesült Államoknak és Kínának közösen kell dolgoznia

Az amerikai-kínai verseny „felelősségteljes kezeléséről” és a „kommunikációs csatornák fenntartásáról” tárgyalt Joe Biden amerikai elnök, amikor fogadta Vang Ji kínai külügyminisztert pénteken.

Az Egyesült Államok továbbra is nyitva tartaná a kommunikációs csatornákat Kínával
Hszi Csin-ping, Kína elnöke és Joe Biden amerikai elnök
Fotó: AFP/Saul Loeb

A Fehér Ház korábbi bejelentése szerint Vang Ji megbeszélést folytat pénteken Jake Sullivan-nel az elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával is, szintén a „kommunikációs csatornák nyitva tartásának” jegyében.

A Nemzetbiztonsági Tanács koordinátora pénteken egy sajtóbeszélgetésen az elnök és a kínai külügyminiszter találkozóját azzal magyarázta, hogy a két nagyhatalom között „intenzív a verseny”, ami ehhez mérten „intenzív diplomáciát” kíván. John Kirby elmondta, hogy a találkozó egy órán keresztül tartott, és azon amerikai részről szóvá tették a Dél-kínai-tenger felett a napokban történt incidenst, amikor kínai vadászgép az amerikai légierő egyik repülőgépéhez került veszélyes közelségbe. A fehér házi illetékes kérdésre válaszolva azt mondta, hogy egyelőre nincs mit bejelenteni Joe Biden és Hszi Csin-ping kínai elnök tervezett találkozóját illetően.

A kínai külügyminiszter csütörtökön tárgyalt Anthony Blinken amerikai külügyminiszterrel, ami a tájékoztatás szerint a kétoldalú kapcsolatok széles körét, valamint globális kérdéseket érintett, ahogy a két miniszter a meglévő nézeteltérések mellett az együttműködés lehetséges területeit próbálta megtalálni.

A héten ugyanakkor Pekingben tárgyalt és találkozott Hszi Csin-ping elnökkel Gavin Newsom Kalifornia állam demokrata kormányzója, aki a hivatalos közlés szerint az együttműködés lehetőségeiről tárgyalt, valamint a klímaváltozás elleni közös fellépést sürgetett.

Kapcsolódó írásaink