Külföld

UNRWA: Sokkal többen halhatnak még meg az izraeli ostrom miatt

Az izraeli hadsereg pénteken bejelentette, hogy harci gépekkel támogatott razziát hajtott végre a Gázai övezetben, ahol több mint kétmillió ember él

Sokkal több ember halhat még meg a Gázai övezetben az izraeli ostrom miatt – figyelmeztetett pénteken az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) vezetője.

UNRWA: Sokkal többen halhatnak még meg az izraeli ostrom miatt
UNRWA: Sokkal többen halhatnak még meg az izraeli ostrom miatt (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Aris Messinis

A kormány bejelentése szerint az izraeli hadsereg szárazföldi offenzívára készül, miután harmadik hete hajt végre légicsapásokat a palesztin terület ellen a Hamász iszlamista palesztin szervezet véres támadásának megtorlására.

Az izraeli hadsereg pénteken bejelentette, hogy harci gépekkel támogatott razziát hajtott végre a Gázai övezetben, ahol több mint kétmillió ember él.

„Sokkal több ember fog rövidesen meghalni” a Gázai övezetben – figyelmeztetett pénteken Jeruzsálemben Philippe Lazzarini, az UNRWA igazgatója. Gázának sürgős „nagyszabású és folyamatos” humanitárius segélyre van szüksége – tette hozzá Lazarini, aki megerősítette, hogy a háború kezdete óta az UNRWA ötvenhét alkalmazottja halt meg a Hamász ellenőrzése alatt álló területen.

„Összeomlanak az alapvető szolgáltatások, kimerülnek a gyógyszer-, élelmiszer- és vízkészletek, a csatornák vize kezdi elönteni Gáza utcáit” – írta.

A 2,4 millió lakosú Gázai övezetbe igen korlátozott humanitárius segély érkezik Egyiptom felől. Az ENSZ sürgős üzemanyag-szállításokat követel a kórházak áramfejlesztőinek a működtetéséhez, amelyek tele vannak sebesültekkel, és nincsenek sem gyógyszerek, sem érzéstelenítők.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodája (OCHA) csütörtök este közölte, hogy október 21-től összesen 74 segélyt szállító teherautó érkezett Egyiptomból, azaz jóval kevesebb, mint a konfliktus előtti napi 500 kamion.

Az OCHA a gázai közmunka és lakásügyi minisztériumra hivatkozva azt közölte, hogy a lakások 45 százaléka rongálódott meg vagy dőlt össze a Gázai övezetben.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 230 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli válaszcsapásokban azóta már több mint 7300 ember halt meg a Gázai övezetben, a sebesültek száma pedig 19 ezerhez közelít.

Izrael a támadásra válaszul leállította az övezet áram-, üzemanyag-, élelmiszer- és egy időre a vízellátását is.

Kapcsolódó írásaink