Külföld

A New York Times tudja, miért nem rohanták még le az izraeliek Gázát

A New York Times riporterei 13 izraeli tisztségviselővel, katonatiszttel és külföldi diplomatával beszéltek, hogy megtudják, miért késlekedik az izraeli invázió. A lap szerint a katonák a gázai határon készen állnak a támadásra, de Izrael politikai és katonai vezetői megosztottak abban, hogyan, mikor és egyáltalán, inváziót hajtsanak-e végre – állítja hét magas rangú katonatiszt és három izraeli tisztviselő – számolt be a Mandiner.

A New York Times tudja, miért nem rohanták még le az izraeliek Gázát
Izraeli katonák ellenőrzik célpontjaikat a dél-izraeli Szderót városhoz közeli területen
Fotó: AFP/Thomas Coex

A késlekedés egyik oka, hogy a tárgyalófeleknek több időt adjanak arra, hogy megpróbálják elérni a Hamász által elfogott több mint 200 túsz szabadon bocsátását – írták.

Az izraeli vezetők azonban, akik megesküdtek, megtorolják a Hamász ellen a civilek elleni brutális mészárlást, még nem állapodtak meg arról, hogyan tegyék ezt.

Egyesek attól tartanak, egy invázió belesodorhatja az izraeli hadsereget egy megoldhatatlan városi csatába a Gázai övezeten belül. Mások egy szélesebb körű konfliktustól tartanak, amelyben a Hamásszal szövetséges libanoni milícia, a Hezbollah nagy hatótávolságú rakétákat lő ki izraeli városok felé – írja a lap.

Kapcsolódó írásaink