Külföld

A hírhedt Pegasus készítője, az NSO is segíthet a gázai túszok keresésében

Az NSO és a Candiru az izraeli kormány kérésére csatlakozik a háborús erőfeszítésekhez

A Pegasust kormányoknak és bűnüldöző szerveknek értékesítik, amelyek a szoftverrel feltörik a célpontok mobiltelefonjait. A hatóságok így titokban rögzítik az e-maileket, a telefonhívásokat, szöveges üzeneteket, sőt: a program képes az okostelefonokat lehallgató eszközzé változtatni a mikrofon és a kamera távoli bekapcsolásával, valamint minden adathoz hozzáfér – írja a Vg.hu.

A hírhedt Pegasus készítője, az NSO is segíthet a gázai túszok keresésében
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az Amnesty International, a Citizen Lab és a Forensic Architecture 2021-ben több mint 60 esetben dokumentálta a kémprogram használatát a kormányzat kritikusainak célba vételére olyan országokban, mint Spanyolország, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Mexikó, Marokkó és India. Magyarországon is igénybe vették a hatóságok, fontos megjegyezni, hogy a nyomozó ügyészség szerint nem történt jogosulatlan megfigyelés.

Washington még abban az évben feketelistára tette a Pegasus gyártóját, az NSO-t és a szintén kémprogramokra specializálódott Candirut. Az amerikai vállalatoknak megtiltották, hogy szerződést kössenek az érintettekkel. Emiatt Izrael csökkentette azon országok számát, ahová ezeket a technológiákat legálisan lehet eladni. Az elemzők szerint most az izraeli vezetés újragondolhatja a cégekkel kapcsolatos megközelítését, így több forrást fognak elkülöníteni az ágazatra.

A Bloomberg szerint a túszok keresésében az NSO és a Candiuru mellett a Rayzone és a Paragon is részt vesz, a vállalatok nagyrészt ingyen kínálják fel szolgáltatásaikat. A Hamász meglepetésszerű támadásában több mint 200 embert elraboltak és túszként tartanak fogva a Gázai övezetben. Egyiptomi és katari közbenjárásra eddig négy embert engedett szabadon a palesztin szervezet: egy amerikai anya és lánya a múlt héten, két idős izraeli nő pedig a hét elején szabadult.

Az izraeli védelmi minisztérium nem reagált az amerikai hírügynökség kérdéseire, míg a hadsereg és a Pegasust gyártó NSO nem kívánt nyilatkozni. A Candiru részletek nélkül csak annyit közölt: készen áll arra, hogy bármilyen módon segítse a háborús erőfeszítéseket.

Kapcsolódó írásaink