Külföld

Dánia közel 500 millió euró értékű katonai felszerelést adományoz Ukrajnának

Dánia 3,7 milliárd dán korona (495 milliói euró, 190 milliárd forint) értékű katonai felszerelést adományoz Ukrajnának - közölte a dán védelmi minisztérium, megerősítve a skandináv ország „rendíthetetlen” támogatását.

Dánia közel 500 millió euró értékű katonai felszerelést adományoz Ukrajnának
Képünk illusztráció
Fotó: ARTUR WIDAK / NURPHOTO / AFP

„Ez az adomány harckocsikat, gyalogsági harci járműveket, tüzérségi lőszert, drónokat és könnyűfegyvereket tartalmaz” - áll a tárca közleményében.

A két nappal a dán védelmi miniszter kijevi látogatása után bejelentett, immár tizenharmadik adomány olyan felszereléseket tartalmaz, amelyeket Ukrajna kért - így lőszereket, tüzérségi eszközöket, harckocsikat és páncélozott járműveket -, és amelyeket Németországgal közösen finanszíroznak.

„A mai adomány megerősíti, hogy Ukrajna a szabadságért vívott harcában számíthat Dánia töretlen támogatására” - jelentette ki Lars Lokke Rasmussen dán külügyminiszter egy közleményben.

Ez az adomány egyben fontos jel Ukrajnának és Oroszországnak: nem veszítjük szem elől a célunkat, még ha az egész világ figyelme jelenleg Izraelre és Palesztinára irányul is„ - tette hozzá a miniszter.

Kapcsolódó írásaink