Külföld

Gáza több milliárd dollárnyi nemzetközi segítségre szorul gazdasága helyreállításához

Az övezetben „16 éve tart a visszafejlődés”

Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD) szerint Gázának több milliárd dollárnyi nemzetközi gazdasági segélyre van szüksége, hogy kompenzálja a gazdaságát évek óta sújtó korlátozásokat.

Gáza több milliárd dollárnyi nemzetközi segítségre szorul gazdasága helyreállításához
A határok lezárása és az ismétlődő katonai műveletek a gazdaság és intézmények összeomlásának ördögi körét indították el
Fotó: AFP/Jack Guez

A palesztin terület 2022-es gazdasági fejlődéséről szóló, szerdán közzétett jelentésében a szervezet hangsúlyozta, hogy a Gázai övezet siralmas gazdasági helyzetben van, és a helyreállításhoz jelentős gazdasági segítséget kell nyújtania az adományozóknak és a nemzetközi közösségnek.

A dokumentumban az adományok szükségessége mellett azt is kiemelték, hogy azokkal nem lehet kiváltani a korlátozások és a lezárások megszüntetését, továbbá azt, hogy Izrael és minden fél vállalja a nemzetközi jog szerint rájuk háruló felelősséget.

Richard Kozul-Wright, az UNCTAD globalizációval és fejlesztési stratégiákkal foglalkozó igazgatója Genfben újságíróknak arról beszélt: nehéz felmérni, hogy Gázának valójában mekkora összegre lesz szüksége, amíg a jelenlegi konfliktus meg nem szűnik. „De több milliárd dollárról lehet szó” – tette hozzá.

Az UNCTAD jelentése hangsúlyozta, hogy a Gázai övezetben „16 éve tart a visszafejlődés”, és lehetetlen megjósolni az Izrael és a Hamász közötti konfliktus gazdasági következményeit.

A segélyek 2008 és 2022 között jelentősen visszaestek: a korábbi kétmilliárd dollárról (729 milliárd forintról), a tavalyi 550 millió dollárra (200 milliárd forintig). A gázai lakosság csaknem fele munkanélküli, és több mint fele szegénységben él - hívta fel rá a figyelmet a jelentés.

A határok lezárása és az ismétlődő katonai műveletek a gazdaság és intézmények összeomlásának ördögi körét indították el, ami Gáza leépüléséhez vezetett. Ennek nemcsak rövidtávú hatásai vannak, a közvetett, és hosszú távú hatások a jövő nemzedékeit is érintik a dokumentum szerint.

Kapcsolódó írásaink