Külföld

Ankara Izrael gázai hadműveletének leállítását sürgette

Erdogan figyelmeztette a térségen kívüli országokat, hogy „ne öntsenek olajat a tűzre”

Azonnali fogolycserét, valamint Izrael gázai hadműveleteinek leállítását sürgette szerdán a török elnök, aki szerint a Gázai övezetet irányító palesztin Hamász nem terrorszervezet, hanem „a hazájuk védelméért küzdő felszabadítók csoportja”.

Ankara Izrael gázai hadműveletének leállítását sürgette
Izrael továbbra is légicsapásokat hajt végre a Gázai övezet északi részén
Fotó: AFP/Jack Guez

Recep Tayyip Erdogan a török parlamentben elmondott beszédében azt mondta, hogy a zsidó állam visszaélt Ankara jóindulatával, és bejelentette, hogy lemondja tervezett izraeli látogatását.

Erdogan először szeptemberben New Yorkban találkozott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és ezt követően kezdték el szervezni izraeli látogatását.

„Kezet fogtam ezzel az emberrel, a szándékaink tiszták voltak, de ő csak hasznot akart húzni belőlünk” – fogalmazott Erdogan, akinek szavaira pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) soraiból többen „Le Izraellel!” kiáltással válaszoltak.

Felszólította továbbá Izraelt, fogadja meg a tűzszünetet sürgető felszólításokat.

A nemzetközi közösséget arra szólította fel, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre a gázai műveletek azonnali leállítása és a fogolycsere érdekében. Erdogan sürgette az iszlám országok összefogását is.

Emellett arra is intette Izraelt, hagyjon fel „a telepesterrorral Rámalláhban és másutt is”, valamint figyelmeztette a térségen kívüli országokat, „ne öntsenek olajat a tűzre”.

„A palesztin népnek össze kell fognia és küzdenie kell a kétállami megoldásért” – fogalmazott az államfő, hozzátéve, hogy az arab államoknak ehhez erkölcsi és pénzügyi segítséget kell nyújtaniuk.

Javaslatai között egy izraeli-palesztin csúcstalálkozó is szerepelt, mellyel kapcsolatban kiemelte: Törökország kész szavatolni egy ilyen konferencián született egyezség betartását.

Erdogan sajnálatát fejezte ki, hogy az ENSZ nem tudta elérni a tűzszünetet a Gázai övezetben, és felszólított a világszervezet Biztonsági Tanácsának (BT) reformjára is, azt hangoztatva, hogy a BT-nek „befogadóbbnak kell lennie”.

Erdogan bírálta a nyugati országokat is, és képmutatásnak nevezte, hogy „azok, akik Ukrajna ügyéért felrázták a világot, nem emelnek szót a gázai mészárlások ellen”.

Kapcsolódó írásaink