Külföld

Német lap: Putyinék embertelen támadásra készülhetnek, óriásbombát dobhatnak Kijevre

A cikk rámutat, hogy a rakéta elemei orosz területre is zuhanhatnak, és a becsapódás helyét nehéz pontosan meghatározni

A német Bild cikkéből kiderül, hogy a Roszkoszmosz korábbi vezetője, Dmitrij Rogozin és a Progress Űrrakétaközpont jelenlegi vezetője, Dmitrij Baranov között lejátszódott egy hét perces beszélgetés, amit idén januárban rögzítettek – írta a Mandiner.

Német lap: Putyinék embertelen támadásra készülhetnek, óriásbombát dobhatnak Kijevre
Zelenszkij és Putyin
Fotó: AFP/Ludovic Marin, AFP/Sputnik/Alexander Kazakov

A cikk szerint ez a beszélgetés arra utal, hogy Moszkva embertelen támadásra készül Ukrajna ellen.

A tervek szerint egy Szojuz hordozórakétát alakítanának át úgy, hogy robbanóanyaggal megrakva egy ukrajnai nagyvárosba zuhanjon, és a célpont Kijev lehet.

A cikk említi, hogy egyrészt a rakéta irányát vitatják meg, azaz hogy keletről vagy északról érkezzen Ukrajnába, illetve mennyi robbanóanyagot szállítson. A rakétamérnök Baranov aggályait fejti ki a hőproblémával kapcsolatban, és Rogozin azt ígéri, hogy megkeresi a szakértőt a megoldásért. Ezen kívül a cikk rámutat, hogy a rakéta elemei orosz területre is zuhanhatnak, és a becsapódás helyét nehéz pontosan meghatározni.

A tervezett ukrajnai rakéta kihívásokat jelent a hőhatások miatt, és Rogozin megkérdezte, mennyi időre van szükség a tervek előkészítéséhez. A cikk arról is beszél, hogy Szolomonov rakétamérnök meg fogja találni a megoldást a hőproblémára, és ezt Putyinnak szeretné bemutatni.

Érdekes tényként említik, hogy sem Rogozin, sem Baranov nincs közvetlen kapcsolatban az orosz elnökkel, így Anton Vajno, az orosz elnöki adminisztráció vezetője tájékoztatta Putyint 2023. január 16-án arról, hogy rakétatudósai és hatósági vezetői egy átalakított szojuz rakétát akarnak kilőni egy ukrán nagyvárosra.

Az azonban nem derült ki, hogy hogyan reagált Vlagyimir Putyin a tervekre, és hogy engedélyezte-e azok előkészítését.

Kapcsolódó írásaink