Külföld

A kanadai kormány szerint Kína áll a politikusok ellen indított online dezinformációs kampány mögött

Peking kedden tagadta az ottawai kormány állításait

A kanadai kormány szerint Kína áll a kanadai miniszterelnök és az ország több más politikusa ellen indított online dezinformációs kampány mögött – derült ki az észak-amerikai ország külügyi tárcájának hétfőn kiadott közleményéből.

A kanadai kormány szerint Kína áll a politikusok ellen indított online dezinformációs kampány mögött
Több ezer újonnan készített vagy lopott felhasználói fiókról küldtek üzeneteket több tucat kanadai politikus – köztük Justin Trudeau miniszterelnök – oldalaira
Fotó: AFP/Bryan R. Smith

A külügyminisztérium bejelentése szerint egy augusztustól szeptemberig tartó kampány során több ezer újonnan készített vagy lopott felhasználói fiókról küldtek üzeneteket több tucat kanadai politikus – köztük Justin Trudeau miniszterelnök és Pierre Poilievre ellenzéki vezető – oldalaira. A hamisított videókat is tartalmazó üzenetekben bűncselekményekkel is megvádolták a politikusokat, valamint azt állították, hogy a Hawaiin kitört erdőtüzeket egy titkos amerikai fegyver okozta.

A külügyminisztérium ugyanakkor kiemelte, egyetlen üzenet sem jelentett fenyegetést az illető politikusok, illetve családtagjaik biztonságára nézve.

Peking kedden tagadta az ottawai kormány állításait.

„Kanada ismételten azt állítja, hogy Kína hamis információkat terjeszt politikusairól, ám mind ez idáig semmiféle bizonyítékkal nem támasztotta alá” – közölte Mao Ning kínai külügyi szóvivő, és felszólította az észak-amerikai országot, hogy fejezzék be Kína rágalmazását.

Kína ottawai nagykövetsége az ügyben közleményt adott ki, amelyben kiemelték: Kanadának nincs bizonyítéka Peking érintettségére.

Augusztus végén a Facebook anyavállalata, a Meta bejelentette, hogy több ezer olyan felhasználói fiókot töröltek, amelyeket egy kínai propagandaakcióval hoztak összefüggésbe. A művelet a Meta szerint több mint 50 felületen indult volna, köztük a Facebookon, az Instagramon és a TikTokon.

A kínai–kanadai kapcsolatok mélyrepülése azt követően kezdődött, hogy 2018-ban amerikai kérésre a kanadai hatóságok őrizetbe vették Meng Van-csout, a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalat pénzügyi igazgatóját, aki ráadásul a Huawei alapítójának lánya. Erre válaszul Kínában bebörtönöztek két kanadai állampolgárt, akiket csak azután bocsátottak szabadon, hogy Meng hazatérhetett Kínába.

Tavaly novemberben a kanadai rendőrség nyomozást indított, mert a feltételezések szerint Kína megpróbálta befolyásolni a 2021-es kanadai választásokat. Peking ezt tagadta.

Kapcsolódó írásaink