Külföld

Az ukrán légvédelem orosz drónokat és egy rakétát semmisített meg

Az orosz erők a Krímből indították a Sahid drónokat

Oroszország 13 Sahid típusú önmegsemmisítő drónnal, egy irányított H–59 rakétával és egy azonosítatlan drónnal támadta meg Ukrajnát hétfőre virradó éjjel, a légvédelem valamennyit a levegőben megsemmisítette – közölte az ukrán légierő a Telegramon.

Az ukrán légvédelem orosz drónokat és egy rakétát semmisített meg
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Ercin Erturk

A H–59-es rakétát egy Szu–34-es repülőgépről lőtték ki Zaporizzsja megye légteréből. Feltehetően Ukrajna északi határánál indítottak útnak egy ismeretlen típusú drónt.

Az éjjel légiriadót rendeltek el a déli régiókban az orosz támadó drónok veszélye miatt. Ugyancsak légiriadó volt a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megyében. A dél-ukrajnai Odessza közelében az egyik lelőtt drón roncsai megrongálták egy kikötői raktár tetejét, és tűz is keletkezett, amit eloltottak – hozta nyilvánosságra Oleh Kiper, a régió kormányzója. Hozzátette, hogy a megye fölött az ukrán légvédelem kilenc támadódrónt semmisített meg. A támadások következtében senki sem sérült meg.

Az ukrán vezérkar legfrissebb hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége mintegy 870-nel 294 700-ra nőtt. Az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett 12 orosz harckocsit és 325 tüzérségi rendszert.

Kapcsolódó írásaink