Külföld

Különleges egységet hoztak létre Izraelben a terroristák likvidálására

Az új egység az „Isten haragja” hadműveletre emlékeztet

A Le Parisien című francia lap arról ír az izraeli sajtóra hivatkozva, hogy a Moszad és a Shin Bet, az ország külföldi és belföldi hírszerző szolgálatai különleges egységet alakítottak, amelynek feladata a két héttel ezelőtti, halálos dél-izraeli támadást vezető Hamász-kommandó tagjainak felkutatása és meggyilkolása. Az izraeliek az új egységgel fel kívánják gyorsítani a terroristák utáni kéthetes hajtóvadászatot – írja a magyarnemzet.hu.

Különleges egységet hoztak létre Izraelben a terroristák likvidálására
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A Jerusalem Post szerint az egység nevét a „Nili” zsidó titkos szervezetről kapja, amely az első világháború idején a térség oszmán megszállása alatt működött.

Az értesülések szerint ennek a csapatnak az lesz a célja, hogy megölje a „Nukbha” összes támadóját, a Hamász-kommandók tagjait, akik részt vettek az október 7-i halálos merényletben. Ez az új egység az „Isten haragja” hadműveletre emlékeztet, amelyet Golda Meir miniszterelnök kezdeményezett 1972-ben, a müncheni olimpiai játékok során az izraeli delegációt célzó palesztin terrortámadás után.

Az egységnek, amelynek taktikai és hírszerzési küldetései is lehetnek, függetlenül kell működnie az Izraeli Védelmi Erők parancsnoki és irányító egységétől. Utóbbiak jelenleg inkább a csapások mögött álló sejtek, valamint a Hamászban a legfontosabbnak tartott, a Gázai övezetben található terroristák semlegesítésére koncentrálnak.

A Hamász katonai szárnyának több kulcsfontosságú szereplőjét már megsemmisítették az izraeli hadsereg által az ellentámadás részeként végrehajtott légitámadások során. Az izraeli hadsereg szerint ezen a vasárnapon meghalt Muhammad Katmas, a Hamász-rakétahálózat magas rangú vezetője.

Az izraeli védelmi erők már bejelentették több parancsnok halálát a Hamász két héttel ezelőtti támadása óta, köztük volt Billal al-Kedra, aki a Hán Júnisz zászlóaljat vezette és Ali Kadi, aki egy századparancsnok volt. Múlt szerdán az IDF azt közölte, hogy több mint 10 Nukhba-tagot ölt meg, miközben nagy horderejű terrorista alakulatokat vett célba a Gázai övezetben. Muhammad Deif, a Hamász katonai parancsnoka és Jahja Szinvar politikai vezetők állhatnak az október 7-i merényletek mögött a hadsereg tájékoztatása szerint.

Az Izraeli Védelmi Erők emiatt fő prioritásként kezeli a két férfi likvidálását. Egyes szakértők úgy vélik, hogy Szinvar és Deif megölése jelentősen meggyengítené a Hamászt.

Kapcsolódó írásaink