Külföld

Ezért utálja Fico Ukrajnát

Szlovákia új vezetője, Robert Fico a közelmúltbeli választási kampány során leszögezte, hogy nem fog „még egy golyót sem küldeni” küldeni Ukrajna segítségére az orosz invázió elhárításában. A Politico tudni véli, hogy mi áll Fico Ukrajna iránti ellenszenve mögött – idézte a lapot a Mandiner.hu.

Ezért utálja Fico Ukrajnát
Robert Ficót Kijevben megalázták, míg Moszkvában tárt karokkal fogadták
Fotó: Facebook/Robert Fico

Mindez 2009-ig nyúlik vissza, amikor Fico Szlovákia miniszterelnöke volt. Az év január 7-én az Oroszország és Ukrajna között a földgáz miatt régóta húzódó vita elmérgesedett, és az orosz gáz áramlása Ukrajnán keresztül az uniós országokba leállt, ez pedig a tél közepén válságot jelentett Szlovákia számára.

Az áramszünet napi százmillió eurójába került a szlovák gazdaságnak, mivel a gyárak kénytelenek voltak leállni. A kétségbeesett Fico felhívta Vlagyimir Putyin akkori orosz miniszterelnököt és Julija Timosenko ukrán miniszterelnököt is, hogy indítsák újra a gázszolgáltatást.

Január 14-én kora reggel Kijevben landolt a Fico vezette szlovák küldöttség, hogy találkozzon az ukrán kormánnyal. Az ukránok megvárakoztatták őket, majd még tovább várakoztatták. Három órával az érkezés után a szlovákokat bevezették a találkozóra, amelyen meglepetésükre a sajtó képviselői is részt vettek. A kamerák előtt Timosenko húsz percig szidta Ficót, amiért Moszkva oldalára állt a gázvitában.

„Ez egy abszolút kellemetlen helyzet volt. Fico vörös volt a dühtől. Katasztrófa volt. Megalázták” – mondta egy magas rangú szlovák tisztviselő, aki szemtanúja volt a 2009-es eseményeknek. A szlovákok ezután Moszkvába repültek, ahol Putyin a Kreml pazar Szent György-termében tartott, díszes ünnepségen fogadta őket.

„Ezután [Fico] nyíltan ukránellenes álláspontot kezdett képviselni. Fico szerint nem kell támogatnunk az ukránokat, Ukrajnának nincs szüksége ránk. Ez személyes ügy” – nyilatkozta a lap szerint Alexander Duleba, a Szlovák Külpolitikai Társaság vezető munkatársa.

Kapcsolódó írásaink