Külföld

Elnök- és parlamenti választásokat tartanak Argentínában

Az elnökválasztás első fordulójában az azonnali győzelemhez a szavazatok 45 százalékára lenne szükség

Megkezdődtek az elnök- és parlamenti választások vasárnap a mély gazdasági válság sújtotta Argentínában.

Elnök- és parlamenti választásokat tartanak Argentínában
Elnök- és parlamenti választásokat tartanak Argentínában
Fotó: AFP/Juan Mabromata

Az elnökválasztás első fordulójának várható favoritja az ultraliberális, magát „anarchokapitalistának” és „rendszerellenesnek” nevező Javier Milei, aki az amerikai dollárt vezetné be hivatalos fizetőeszközként, megszüntetné a központi bankot és több minisztériumot, és radikálisan csökkentené az állam szociális költekezését.

Az elnöki székért versenyben van még a baloldali Sergio Massa, aki jelenleg gazdasági miniszter és a konzervatív Patricia Bullrich korábbi belügyminiszter.

A dél-amerikai országban súlyos gazdasági válság okoz nehézségeket: 138 százalékos az infláció, és az emberek mintegy 40 százaléka a szegénységi küszöb alatt él. Argentínában komoly gondot okoz, hogy túlságosan felduzzasztott az államapparátus, alacsony az ipar termelékenysége, és kiterjedt a feketegazdaság, amely miatt az állam jelentős adóbevételektől esik el. Az argentin peso egyre inkább elértéktelenedik az amerikai dollárral szemben, és hatalmas az államadósság.

Az elnökválasztás első fordulójában az azonnali győzelemhez a szavazatok 45 százalékára lenne szükség, illetve 40 százalék is elegendő, ha a második helyen befutó jelölt több mint tíz százalékponttal lemarad. Ha ez senkinek sem sikerül, az első két helyen végzett elnökjelöltről ismét szavaznak a november 19-én tartandó, második fordulóban.

Kapcsolódó írásaink