Külföld

Schröder: Az USA tavaly nem engedte, hogy Ukrajna folytassa a béketárgyalásokat

Szerinte az ukránokat eredetileg arra kényszerítették, hogy minden, a tárgyalásokkal kapcsolatos kérdést megvitassanak Washingtonnal

Az Egyesült Államok tavaly nem engedte, hogy Ukrajna folytassa a béketárgyalásokat Oroszországgal – mondta Gerhard Schröder volt német kancellár a Berliner Zeitungnak adott interjújában.

Schröder: Az USA tavaly nem engedte, hogy Ukrajna folytassa a béketárgyalásokat
Gerhard Schröeder
Fotó: ORHAN CICEK / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

“A 2022 márciusában Isztambulban Rusztem Umerovval folytatott béketárgyalásokon az ukránok nem egyeztek bele a békébe, mert nem engedték meg nekik” – mondta a politikus.

Szerinte az ukránokat eredetileg arra kényszerítették, hogy minden, a tárgyalásokkal kapcsolatos kérdést megvitassanak Washingtonnal - írta az oroszhirek.hu.

Az ex-kancellár megjegyezte, hogy Kijev akkoriban kész volt lemondani a NATO-tagságról és tárgyalni a Krímről.

“De végül semmi sem történt. az én benyomásom: semmi sem történhetett, mert minden másról Washingtonban döntöttek. ez végzetes volt” – tette hozzá Schröder.

Ráadásul az európai diplomaták kudarcot vallottak – jegyezte meg a politikus. Ennek eredményeként Oroszország most szorosabb kapcsolatba kerül Kínával, amit a Nyugatnak nem lett volna szabad megengednie – összegezte.

Kapcsolódó írásaink